Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Бившата германска ски-звезда Феликс Нойройтер разкритикува поставянето на въздушни възглавници под екипировката на алпийците

Бившият германски скиор-алпиец Феликс Нойройтер разкритикува задължителното въвеждане на въздушни възглавници в бързите дисциплини в Световната купа по ски. От сезон 2024/25, Международната федерация по ски (ФИС) въвежда задължително носене от жените и мъжете на специална въздушна възглавница под ски костюма си в супер-Г и спускането, която да ги предпази в случай на тежки падания или удари в предпазни мрежи.
От моя гледна точка като спортист, който има стотици и дори хиляди спускания, не бих искал това да е задължително. Ако карах сега, щях да се чувствам изключително ограничен в свободата да контролирам тялото си и в движенията си, заяви отказалият се 39-годишен германец пред телевизия ARD преди старта в Супер-Г в Бормио.
Това, което тази въздушна възглавница защитава, е горната част на тялото. В алпийските ски обаче контузии в тази част на тялото почти няма. Евентуално може да пострада гърбът, но там имаме сега протектор. Знаете, кои са рисковите зони. Не знам защо се налага да се слагат задължителни въздушни протектори, чуди се още Нойройтер.
Той се защити, че не е против сигурността на състезателите. Но смята, че самите костюми могат да бъдат направени по начин, по който да предотвратят определени наранявания, вместо да разчитат на въздушна възглавница. И предупреди, че тази въздушна възглавница може да дефектира и по време на самото състезание, без да е провокирана от удар.
Да се направи нещо за здравето на скиорите е изключително важно, но защо да не започнем от самите костюми и обувките, пита още Нойройтер.

c