Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Български камерен оркестър – Добрич с поредица образователни концерти за младата публика

Традиционните образователни концерти на Български камерен оркестър – Добрич препълниха залата с любопитни деца, които не се изплашиха от лошото време. Тази форма, доказала своето значение във времето е една много интересна и преди всичко полезна форма на среща между високото професионално изкуство на музикантите и тези, които тепърва ще изграждат в себе си естетиката на възприятието и добрия вкус. Целта на всички нас, като възрастни е духовното израстване на младите, разкриване тайните на класическата музика, приобщаването им към културния живот в общността, съобщават от общинската администрация.

Тази година, маестро Арто Чифчиян покани учениците в Огледална зала „Нели Божкова“, които освен да се докоснат до красотата на непреходната класика, да могат и да се научат на правилно поведение в концертна зала, да се потопят в атмосферата на истински концерт. За повечето от тях това е първо посещение в залата, известна с бароковия си интериор, но и с перфектната си акустика. С подкрепата на общината и съдействието на ръководствата на училищата, ученици на различна възраст се запознаха със струнните инструменти, с работата на диригента, със значението на всеки един музикант за изпълнението на програмата. Оркестрантите бяха подготвили сериозна концертна програма с емблематични произведения, за да разкрият пред развълнуваните зрители възможностите на струнните инструменти и ги разведоха от барока и романтизма до съвременността.

Прозвучаха „Антични танци“ от Оторино Респиги, Унгарски танц № 5 от Дворжак, част от Румънски танци от Бела Барток, Валс № 2 от Шостакович. Българските автори бяха представени от „Жетва“ и „Танц“ из 5 скици на Марин Големинов. Очаквано най-голямо вълнение предизвика Либертанго на Пиацола, а Щраус с Радецки марш ги включи с ритмичното пляскане на определени от диригента места.

Присъстваха ученици от СУ „Димитър Талев“, от където оркестърът си има най-верни почитатели, непропускащи нито един концерт и от ОУ „Хан Аспарух“ в Добрич. Много голям интерес са проявили и децата от СУ „Н. Й. Вапцаров“ от гр. Генерал Тошево, които въпреки затруднената пътна обстановка, не само присъстваха, а активно участваха и в дискусията накрая. Тяхната преподавателка Веселина Куцарова използва възможността да им покаже и органа в Концертна зала „Добрич“ като им изнесе и кратък урок по музика на място. Похвални са усилията на всички преподаватели и директори да осигуряват условия за повишаване знанията на децата и да ги подготвят за участие в културния живот.

В края, неспиращите коментари и еуфорията обзела тази специална публика, предизвикаха непринуден контакт с оркестър и диригент, като всички отбелязаха необходимостта от провеждането на точни такива образователни събития.

c