Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Балчик празнува, отличи абитуриенти, просветни и културни дейци

Николай Ангелов: На този ден благодарим на всички, които пазят културно-историческото ни наследство и го предават на младите поколения

На 24 май Балчик отбелязва не само Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, но и празника на града.

Празникът започна с церемония по издигане на националния флаг. По традиция на тържествена сесия на Общинския съвет бяха обявени носителите на специалната награда за цялостен принос в културния живот на община Балчик. 12 абитуриенти - отличници получиха парична награда за високите си успехи, а други 13 дванайсетокласници в неравностойно финансово положение - социална помощ. 

Общината удостои с награди учители, ученици и дейци на културата със значителни постижения през годината.   

По-късно по главната улица на Балчик премина ученическо шествие до площад "21 септември", където се състоя празничен спектакъл, поднесен от местни творци. Общината осигурява средства за училищните тържества за четирите паралелки абитуриенти, както и почерпка за всички 1267 ученици.

Вечерта, от 21 часа, ще започне концерт-спектакълът "Лицата на Балчик" с участието на Нина Николина и Калин Вельов, Керана и Космонавтите. Ще бъдат обявени новите петима носители на титлата “Лице на Балчик”. 

В приветствието си по повод празника кметът на Община Балчик Николай Ангелов се обърна към съгражданите си с думите: „На този ден благодарим на всички, които пазят културно-историческото ни наследство и го предават на младите поколения. Гордеем се с постиженията и всеотдайността на нашите учители, които градят духовната крепост на писмеността и знанието.

Вярвам, че всички, които обичаме нашия красив град, ще бъдем отново заедно, за да се поздравим за силата на българския дух и отдадем заслуженото признание на съвременните наши просветители.

Заедно с вас благодаря на учителите и творците ни за стремежа им да съхраняват и развиват нашата културна идентичност, да пазят българската духовност и затвърждават името на Балчик като средище на просветата и културата“, посочи още Николай Ангелов.  

c