Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Античните прототипи на Ромео и Жулиета оживяват на откритата сцена на "Двореца" в Балчик

На 1 юли гостува Античният театър "Огнян Радев" с "Етиопска повест"

Културен център „Двореца”-Балчик поставя началото на  сезона на откритата си лятна сцена с постановката ЕТИОПИКА или "Етиопска повест" на Античен театър "Огнян Радев". Представлението е на 1 юли от 20.00 часа и е с вход свободен. То е част от фестивалната програма InThePalace.

Единственият античен театър в България ще представи първата театрална драматизация на класическия роман на Хелиодор от Емеса, който разказва за вълнуващата история на античните прототипи на Шекспировите герои Ромео и Жулиета - Теаген и Хариклея.

Това е късноантичен текст, който предава духа и атмосферата на елинизма, в който елинско, египетско, персийско, финикийско, а и разбира се етиопско контактуват активно и образуват особена сплав, израз на културното наследство на Средиземноморската цивилизация. В сюжета се преплитат няколко линии: любовна, приключенска, бойна, властова, творческа и мистична.

Спектакълът е подходящ за деца и възрастни, за професионални изследователи и заинтересовани любители и всеки е добре дошъл на него.

Благодарение на домакинството и подкрепата на "Двореца“ в Балчик, на открита сцена, между тихия плисък на морски вълни и внушителния силует на лятната резиденция на кралица Мария ценителите ще могат да видят спектакъла, който вече е спечелил 2 награди от Международния фестивал на младежките антични театри в Сицилия през месец май 2024 г.

c