Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Ансамбъл “Българе” откри фестивала “Море от ритми” в Балчик

Ансамбъл “Българе” събра вниманието на публиката в центъра на Балчик. Артистичният подарък по повод освобождението на града, отбелязвано на 21 септември, бе предшестван от церемония по откриването на фестивала “Море от ритми”, който ще продължи до края на седмицата в Балчик.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов приветства участниците в 13-ото издание на фестивала, като им пожела успех на всички и най-вече - Балчик да стане място за нови приятелства, творчески идеи и контакти.

Над 1000 души, пазители на българския дух и традиции, ще се изявят по време на Международния фолклорен фестивал "Море от ритми". Чуждестранните певци и танцьори са от Румъния, Норвегия и Дания. 

Фестивалът е с конкурсен характер. Разделите са за автентичен и обработен фолклор, сценична раздумка, народно пеене, клубове за народни хора, международни. Ще бъде представена 150-годишна носия от Ямболско, съхранявана няколко поколения. Заявено е и участие с дрехи на 140 години от силистренското село Калипетрово, каза още Гавраилова.

Фолклорният фестивал „Море от ритми” се организира от Сдружение с нестопанска цел „За Балчик”, гр. Балчик с изключителната подкрепата на Община Балчик под патронажа на кмета Николай Ангелов и съдействието на партньори и спонсори.
„За Балчик” е сдружение, в което членуват млади, креативни хора с различни професии, с голям идеен потенциал, изпълнени с енергия и воля да направят света по - красив и добър.
МФФ "Море от ритми" е с конкурсен характер, с богат награден фонд. Право на участие имат любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от всички възрасти, танцьори и певци от музикални училища, паралелки, школи, представителни ансамбли, състави от страната и чужбина. МФФ "Море от ритми" е първият и единствен за България конкурс, в който международните колективи и участници се допускат в конкурсната програма само с български фолклор.

c