Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Алманахът „Съцветие“ на Съюза на свободните писатели бе представен пред варненската публика

Алманах „Съцветие“ на Съюза на свободните писатели в България бе представен в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека във Варна. Той се издава на всеки две години с най-новите творби на членовете на организацията, които са над сто души. В настоящата антология участват 66 автори, като седем от тях са от Варна. Това са Магдалена Тодорова, Розалия Лефеджийска, Силвия Милева, Димка Петрова, Наталия Бояджиева, Ценка Илиева и Иван Бъчваров. 
Обединението на свободните писатели е учредено през 1990 г. като алтернатива на казионния Съюз на българските писатели, припомни пред БТА Наталия Бояджиева, която е председател на варненския филиал. Идеята на основателите е да има демократичност в литературата и да се установят връзки между български автори и техни колеги от други славянски и християнски държави, поясни тя. Организацията е отворена и постоянно приема нови пишещи. Много нейни членове са носители на различни отличия, каза още Бояджиева и припомни, че почетният председател на филиала във Варна Иван Бъчваров е удостоен с наградата „Златен век“ на Министерството на културата. За 34 години съществуване Съюзът е направил 16 представителни национални антологии, като такива издания имат и филиалите във Варна, Русе и Бургас. 
На срещата във Варна Наталия Бояджиева представи откъс от своя пътепис „Лицата на Филипините“, плод на нейния двугодишен престой в източната страна. Тя показа снимки от своето пътуване, дървени маски, абаносова фигурка на традиционното за страната животно воден бивол и миниатюрна дамска кама, която филипинките носят за самозащита, скрита в украшение. 
В четенето участва и Розалия Лефеджийска, която бе експонирала в залата на библиотеката свои картини. Тя сподели с публиката, че е започнала да пише кратки стихове към рисунките си и това се приело добре от зрители, които я стимулирали да издаде книга. Изданието авторката определи като дуети на слово и изображения. 
Свои творби рецитираха Димка Петрова, Силвия Милева и Магдалена Тодорова, която показа и откъс от анимация, сътворена по нейния текст от антологията „Тя. Петият конник на Апокалипсиса“. Филмът е дело на аниматорката Мария Ангелова и на звукорежисьора и монтажист Добромир Дянков.
В литературното четене не успяха да се включат възпитаници на Детско-юношеския театър „Златното ключе“ заради обявената грипна епидемия във Варна, но те ще покажат своя рецитал по алманаха „Съцветие“ след ваканцията в залата на Младежкия дом, увериха от Общинския детски комплекс. 
Организаторите бяха поздравени от председателя на постоянната комисия по култура към Общинския съвет Димитър Чутурков, който изтъкна, че в прагматичния ни свят има нужда да стигнем до душите на хората, което се постига от словото, особено силно в съчетание с други изкуства.
 

c