Сряда, 13 ноември 2024

13.11.2024

Последвайте ни

Албена и Юлия Петрови от Добрич триумфираха на международни състезания по сладкарство

Юлия впечатлява като декоратор на бисквитки, а майка й Албена създава удивителни захарни букети

Младата Юлия Петрова от Добрич е най-добрият декоратор на бисквитки у нас. Нейната майка Албена Петрова създава удивителни захарни букети, които не се различават от истинските цветя, освен че ухаят на ванилия. Тя многократно е завоювала отличия на състезания за торти и захарно изкуство.

Тази година двете решиха за пръв път да участват в състезания за сладкар-декоратори, извън България. Избрали две - Puglia Cake Festival в Трани, Италия, и Cake International в Бирмингам, Великобритания, сподели пред Про Нюз Добрич Юлия. 

Младата Юлия Петрова от Добрич е най-добрият декоратор на бисквитки у нас (СНИМКИ)

На 12 и 13 октомври се проведе осмото издание на международния Puglia Cake Festival. Като част от фестивала бе състезанието за сладкар-декоратори, което имаше различни категории, като “Ръчно рисувана торта”, “Сватбена торта”, “Торта с роял айсинг”, “Декорирани бисквити”, “Миниатюри”, “Рисувана плака”, “Реалистични захарни цветя” и други, като условието е тези произведения да бъдат покрити или изработени от сладкарски материали. Почти всяка от тези категории имаше и зададена тема.

Категорията, в която Юлия избира да участва, а именно “Декорирана рисувана плака”, темата бе “Красотата на моята страна”. За целта тя изработва платно с много нисък релеф, изцяло от фондан, върху което рисува това, за което първо се сеща, когато чуе за красотата на България - българските рози, красивите моми и хубавите ни пейзажи.

Чудни захарни букети майстори училищният психолог от Добрич Албена Петрова

Майка й избира и на двете състезания да участва в категорията “Реалистични захарни цветя”, като при нея и в двата случая няма зададена тема.

Участието в Puglia Cake Festival носи и за двете златни медали и отличия - плакети за най-добри произведения в избраните от тях категории.

От 1 до 3 ноември двете участват в ежегодното сладкарско състезание Cake International, което празнува своя 30-и рожден ден тази година. Това е най-голямото световно състезание, както за сладкари, така и за декоратори. В него участват представители от държави от цял свят - Китай, Япония, Индия, Шри Ланка и още много други.

Албена Петрова от Добрич е финалист в национално състезание за захарно изкуство

„В това състезание има още повече категории, в които човек може да се състезава. Аз този път избрах категорията “Декорирани бисквитки”, като тук няма предварително зададена тема за никоя от категориите. Моето вдъхновение за Cake International бяха едни малки госпожици, които са опустошили неволно гардероба на майка си, опитвайки се да си поиграят. Условието тук бе бисквитките да не бъдат залепени, а да могат да се вдигат и оглеждат отвсякъде, затова трябваше да се измисли доста креативна поставка, която аз непременно исках да бъде част от самата “сценка”. Момиченцата и кученцата са ръчно рисувани бисквитки със сладкарски бои. Уви за този проект не ми остана много време и привършвах до последния момент, преди да го предам. Въпреки това, идеята и рисуването много се харесаха на журито и този проект отново ми донесе злато и първото място в категорията. Захарните цветя на майка ми й донесоха злато и второ място в категорията. Техните ниво на реализъм и трудност също изключително много впечатлиха журито, посетителите и участниците в състезанието, които ги снимаха и им се възхищаваха и трите дни“, сподели Юлия.

Споделя, че все още приема себе си като „новобранец“, има още много какво да учи и усъвършенства, но признанието  от хора с толкова опит в бранша, се чувства поласкана и надъхана да продължава да работи над своите творчески заложби. И двете с майка ми сме щастливи и удовлетворени от своите постижения, сподели младата сладкарка след края на двете международни състезания.

c