Албена Петрова от Добрич е финалист в национално състезание за захарно изкуство
Албена Петрова от Добрич е финалистка в Националното състезание за торти и захарно изкуство CAKE ART BULGARIA 2021. Конкурсът е онлайн и в него се включиха майстори – сладкари, които изработват торти, бисквитки, захарни цветя или фигури.
Албена създава удивителни захарни букети, които не се различават от истинските цветя, освен че ухаят на ванилия.
Награждаването на победителите и официалното връчване наградите Cake Art Bulgaria 2021, ще се състои на 21 август на тържествена гала вечеря в Габрово.
Оценяването на захарните творения ще се извърши от международно жури, чиито членове са доказани професионалисти, многократни носители на награди в престижни състезания и журирали на такива. Всяка категория ще бъде оценявана от специалисти в конкретната област. В състава на журито има оценители т Канада, Великобритания, Турция, Норвегия, Португалия и България.
Над 170 са участниците в конкурса. Категориите са сватбена торта, цветя, празнична торта, торта за деца, декоративни бисквитки, декоративен дисплей. В категория „захарни цветя“, в която участва нашата съгражданка, се представят 26 майстори на сладките изкушения.
Във всяка категория ще бъдат връчени Купа на Cake Art Bulgaria, плакет за Първенец в категория, златни, сребърни и бронзови медали, както и поощрителни награди.
Зад това събитие, на което си дават среща майстори на изключителни сладкарски произведения, стои Мария Владимирова Озтюрк – родена е в Габрово, понастоящем живее в Истанбул. Завършва дърворезба в Художественото училище в Трявна и скулптура във Великотърновският Университет. Работила е като реставратор. Създава бутикови торти и захарни изделия, лауреат е от международни състезания и изложения.
Любопитно от изискванията за захарните творби „Цветя“:
- Букетът трябва да включва минимум 3 различни вида цветя.Те могат да бъдат реалистични или тип „Фентъзи“.
- Цветните пъпки и пълнещите цветя не се считат за цъфнали цветя.
- Цветята може да бъдат изработени от гъмпейст, вафлена хартия, моделиращ шоколад или друг ядлив материал.
- Използването на тичинки, цветарска тел и тиксо е разрешено, но изкуствени листа не са позволени.
- Използването на вази, кашпи и други неядливи поставки за аранжиране на букетите е позволено.
- При оценяване журито ще взема под внимание начинът на изработка на венчелистчетата и листата, хармонията и баланса на цветовете, пропорцията на цялата композиция и общото въздействие.
- В тази категория не се изисква задължителна ботаническата точност при изработката на цветята.