Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Акордеонистът Калоян Куманов подари пиеса по свой аранжимент на школата при НЧ „Йордан Йовков“ в Добрич (СНИМКИ)

Калоян Куманов подари пиеса по свой аранжимент на школата по акордеон при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Деян Дженков в родния си Добрич. Участници в майсторския клас, който виртуозът проведе през предходните два дни, се изявиха на галаконцерт в Художествената галерия.

Куманов сподели с публиката, че прави аранжимента на пиесата „Bossa Nova” от Виктор Власов, докато е в Испания. „Сега просто искам да я подаря на читалището, на Деян Дженков и на всички тези деца, за да я имат като архив. Дай боже някой да я изсвири, въпреки че съм я писал за малко по-голяма ръка, но от това, което видях тези дни, съм сигурен, че все някой ще се намери“, допълни акордеонистът.

„През този майсторски клас – два дена, талантът, който видях, и работата, която се върши тук, са наистина големи. И всичко това се прави с много сърце, и това сърце си има име и фамилия – това е Деян Дженков“, каза още Куманов.

По време на концерта за първи път пред публика излезе Никола Стоянов, който свири на акордеон едва от четири месеца. Той изпълни „Моят първи валс“ на Любен Панайотов. След него своя талант демонстрира най-малкият участник в проявата – шестгодишният Пламен Петров, който от две години се обучава в школата по акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“.

„Немски танц“ от Йозеф Хайдн изпълни Борис Мартинов, който е лауреат на Втора награда от II Национален фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“ в град Лясковец. Представиха се и най-новите попълнения в школата на Деян Дженков – Никола Киров, който изсвири „Контранданс“ от Осип Козловски, и Йордан Бонев – със „За ягоди“ на Александър Райчев.

Сред участниците бяха още Христо Златев – възпитаник на Георги Събев и носител на поощрителна награда от XXII Национален конкурс „Танцуващи клавиши“ в Нови Пазар, и Искрен Тодоров – ученик в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас и носител на няколко награди от конкурси като „Орфеево изворче“, „Танцуващи клавиши“ и „Музиката на Европа. Тодоров изпълни на баян – една от разновидностите на акордеона, композиции на Георг Ф. Хендел и Ален Музикини.

В галаконцерта се включи и малкият Тодор Тодоров, който тази година бе приет в клуба „Успелите деца на България“ за 2022 година на фондация „Димитър Бербатов“. Само през последната половина година той участва в шест фестивала, сред които „Орфеево изворче“ в Стара Загора, „Звукът на времето“ във Велико Търново и „Танцуващи клавиши“ в Нови пазар, като от всички се върна с първи награди.

Последваха „Менует“ на Йохан С. Бах и „Веселият Кабалеро“ от Пиетро Фросини в изпълнение на Александър Димитров. Той е възпитаник на преподавателите Николай Иванов и Мария Димитрова и тази година спечели няколко отличия, сред които Първа от Националния фолклорен фестивал „Потомци“, Втора от „Орфеево изворче“ и поощрителна от „Танцуващи клавиши“.

Най-възрастната участничка в галаконцерта бе Ваня Андреева, която изпълни валс „Грамофон“ от Евгений Дога, а след нея Детски акордеонен състав – Борис Мартинов, Йордан Бонев, Никола Киров, Тодор Тодоров и Искрен Тодоров, представиха „Мазурка“ на Любен Панайотов и „Чешка народна песен“.

Музикалната проява завърши с изпълнения на Калоян Куманов, включително в дует с Деян Дженков, с когото изсвириха „Чардаш“ от Виторио Монти.

 

 

 

c