Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Одитор от Община Добрич: На общинските съветници трябва да се плаща почасово

Общинските съветници трябва да получават не пълно месечно възнаграждение, а само за отработените часове. Това става ясно от становище на Диян Георгиев, ръководител на звено „Вътрешен одит“ в Община град Добрич.

В него се посочва, че през мандат 2023 -2027 г. масово се вземат решения възнагражденията на общинските съветници да са максимално възможните, т.е. 55 на сто от възнаграждението на председателя на ОбС, чиято  максимална заплата пък е 90 на сто от тази на кмета.

След актуализацията на заплатите на кметове на общини в много общини се завишават възнагражденията на общински съветници с над 336 на сто, спрямо възнагражденията им в предходния мандат т.е. над 3 пъти. Такова завишение не е предвидено със закона за държавния бюджет за 2024г., посочва Диян Георгиев. Така общински съветник в Добрич, който в мандат 2019-2023 г. е получавал 1000 лева, след приемане на предложеното увеличение на заплатата на кмета на 6800 лева, ще взема по 3 366 лева. 

Почти двойно вдигат заплатата на кмета на Добрич Йордан Йорданов, става 6800 лева месечно

„Парадокс е, че възнаграждението на всеки един общински служител от общинска администрация е със значително по ниско месечно възнаграждение“, посочва Георгиев.

Той подчертава също, че месечното възнаграждение на председателя на ОбС е за реално отработване на 40 часа седмично или примерно 160 часа месечно при 20 работни дни в календарния месец. Докато при общинските съветници възнаграждението не е обвързано с полагане на труд 40 часа седмично или 160 часа месечно.

Общинският одитор излиза със становище, че „на общинския съветник следва да се определя часова ставка за възнаграждение на база определеният максималния общ размер, определен по правилник, и да се заплаща възнаграждение на база реално отчетни присъствени часове в комисии и заседания за съответния месец от мандата“.

Изразява опасения, че, ако не се предприемат действия за изплащане на почасово присъствие в заседания и комисии на общинските съветници, има риск в повечето общини в края на 2024 година да се отчетат неразплатени задължения, поради трикратното завишение на разходите за възнаграждения на общинските съветници.

Така при досегашната основна заплата на кмета от 3550 лева възнаграждението на председателя на Общинския съвет е 3195 лева, а на общинските съветници – 1757,25 лева. При заплата на кмета Йордан Йорданов от 6800 лева председателят на Общинския съвет  следва да получава по 6120 лева на месец, а общинските съветници – 3366 лева. 

Груби сметки показват, че, ако се пристъпи към почасово плащане, за участие в две комисии, чиито заседания продължават примерно по 3 часа, и сесия с продължителност 8 часа, съветник ще получава възнаграждение за 14 отработени часа при ставка от 21,04 лева или 294,53 лева за месец.

Становището на одитора от Община Добрич е изпратено до съветниците дни преди сесията във вторник, когато трябва да се гласува новата двойно по-голяма заплата на кмета. Анкета сред читателите на Про Нюз Добрич показва, че 80% от тях не одобряват заплатата на кмета да стане 6800 лева.

c