Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Жителите на античния град Залдапа вероятно първи са развъждали шарани

Жителите на римовизантийския град Залдапа вероятно са първите в Европа, започнали да развъждат шарани. Хипотезата е на зооархеолога Тарек Уеслати от Френската академия на науките, който е част от приключващата днес четиригодишна международна експедиция на обекта. През този археологически сезон учените се фокусират върху Базилика №2.

Предположението на френския учен е основано на кости, открити между атриума на религиозния храм и крепостната стена, където се е намирал и входът към водния резервоар на града. „Тук имаме късмета да намерим изключително много находки от храната на жителите на крепостта. Те ни дават представа за хранителните им навици“, обясни той.

„Открихме например остатъци от щука, сом и други големи риби. Това са кости на едри индивиди – над 1,5 метра дължина. Имаме и кости от шаран. Може би това е началото на развъждането на шарана в тази част на Европа, а по-късно е било разпространено в останалите. Тоест, най-вероятно тук са първите появи на култивиране на шарани“, добави той.

„Залдапа“ означава „жълта вода“, обясни ръководителят на разкопките проф. д.и.н. Георги Атанасов от Историческия музей в Силистра. „Тогава климатът е бил по-различен и вероятно нивото на надпочвените води е било много по-голямо. Това е давало възможност да се развъждат в тези езера около реката големи риби“, каза още той.  

„Дори на чертежите на Карел Шкорпил отпреди един век се вижда как е отбелязал някакво корито на река, което обгражда крепостта и което вероятно е изчезнало с построяването на близкия язовир, който променя хидрологията на района“, добави доц. д-р Албена Миланова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Тарек Уеслати намира и много останки от птици, като например дропла, и прасета, овце и крави. „Интересно е, че всички тези животни са изядени в ранна възраст, докато са вкусни. Това е характерно за навиците на привилегированите социални класи“, казва френският учен.

„Една от целите на тазгодишното проучване е да се сравнят хранителните навици от този сектор – до базиликата, и сектора при крепостната кула, защото виждаме, че има разлики. На двете места са живели хора от различни социални категории. Там може би става въпрос за съвсем различен тип хранене, свързан с военните“, добавя Уеслати.

Залдапа е една от най-големите крепости, построени от Римската империя през IV век, малко преди пълния ѝ разпад и след голямата криза към средата на III век. Тя се простира на около 25 хектара и е била замислена като голям продоволствен център, който да побира огромни количества земеделска продукция, допълнителни войски заради близостта до границата и населението от околните селища

 

c