Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Първият ден на "Фолклор без граници" срещна публиката в Добрич с културата на Индия и Конго (СНИМКИ)

С дефиле на танцови колективи от България, Индия и Мароко започна XXI Международен младежки фестивал „Фолклор без граници“ в парк „Свети Георги“ в Добрич. Форума откри кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, който връчи дипломи за участие на ръководителите на трите състава.

На сцената се изявиха талантите от Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ с ръководител и хореограф Александър Александров, които представиха българския народен танц с постановки от различните етнографски области на България – добруджанска, шопска, тракийска, северняшка, пиринска и родопска.

Изкуството, културата и наследството на Индия бе представено от Световния културен форум на Индия (IWCF). Той води началото си от 2007 година и включва повече от 300 музикални и танцови групи, състоящи се от над 3500 артисти от цяла Индия, САЩ, Канада, Великобритания, Беларус.

През последните няколко години Световният форум на Индия е създал и продуцирал многобройни културни програми, включително специални програми за глобални социални проблеми за повишаване на осведомеността и разпространение на информация, в която артисти представят традиционни танцови и музикални изпълнения. 

С културата на Република Конго публиката запозна балет „Африка“, който живее и твори в Мароко. Република Конго, или Конго Бразавил, е държава в Западна Централна Африка. Столицата е град Бразавил – важен пристанищен град и бивша столица на Френска Екваториална Африка. Страната е позната също от колониалния ѝ период като Френско Конго.

Населението отглежда маниока, банани, царевица, сладки домати, фъстъци, боб, таро /тропическо растение, чийто корени се ядат/, кафе, какао, банани и др. Риболовът и ловът все още се практикуват, но повечето хора предпочитат да търгуват и да работят в градовете. 

Основателно африканският танц се смята за най-старата хореография в света. Неизменният ритъм е на различни по вид барабани и ударни инструменти, направени от тикви, различни кухини на дървени клони, опънати животински кожи и пр. Всеки един танц разказва история.

Международният форум продължава до 26 юли с изпълнения на танцови колективи от Китай, Хавайските острови и Колумбия. 

 

c