Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Община Шабла обяви седмото издание на литературния конкурс „Георги Давидов“

Община Шабла обявява седмото издание на Националния литературен конкурс „Георги Давидов“, което ще се проведе през август 2023 г. Целта на културното събитие е да стимулира творческите изяви на младите поетични дарования, които пишат на морска тематика за живота и вълненията на хората, живеещи край морето.

Конкурсът се провежда на три години, като първото издание се състоя през 2005 година по повод 50-годишнината от рождението на поета Георги Давидов.

Конкурсните произведения се журират от утвърдени литературни творци и критици. Журито е с 5-членен състав, единият от които е представител на Община Шабла. Наградният фонд за отличието на името на Георги Давидов се осигурява от Общината. Наградата включва малка пластика „Пегас“, специално изработен диплом и парична премия от 2000 лв.

В конкурса могат да участват всички млади поети, на възраст до 40 години, които пишат на морска тематика. Всеки участник може да представи до 5 стихотворения, цикъл от стихове или подготвен за книга ръкопис по посочената тематика.

Конкурсът е явен. Материалите, придружени от следната информация: име, адрес и телефон, трябва да се изпращат с препоръчана кореспонденция на адрес: гр. Шабла – 9680, ул. „Равно поле“ № 35, Общинска администрация за Националния литературен конкурс „Георги Давидов“, e-mail: obshtina@ob-shabla.org или culture@ob-shabla.org

Крайният срок за изпращане на творбите е 10 юли 2023 година.

Припомняме, че през 2020 година, в шестото издание на конкурса лауреат стана София Милева от Хасково. 98 бяха участниците от цялата страна, които представиха творби с морска тематика. Председател на журито бе поетесата Елка Няголова.

Георги Давидов е роден на 6 март 1955 година в Шабла. Завършва основно образование в родния си град, а гимназиално – в Математическата гимназия в Добрич. Завършва специалност българска филология в Шуменския университет „Константин Преславски“. Работи за кратко като учител в Шабла, и в отдел „Култура“ в Общината, включително и на позиция редактор на общинския вестник „Шабленски фар“. Негови стихове излизат на страниците на национални и местни издания като сп. „Младеж“, сп. „Художествена самодейност“, в. „Учителско дело“, в. „Добруджанска трибуна“.

Георги Давидов е автор на стихосбирките „Прегръдката на палача“ (1992), „Пилигрим“ (1993, посмъртно) и „Съвсем по човешки“ (2009). Негови произведения са включени в различни литературни сборници и поетични антологии: „Изгреви“ (1982), „Висини“ кн. 2 (1982) и кн. 3 (1986), „Класове“ (1984), „Дионис“ (1990). Давидов умира на 13 януари 1993 година, преди да навърши 38 години.

c