Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

„Добруджа в архива на Любен Бешков“ може да бъде видяна в Добрич до март

В памет на починалия през 2011 г. краевед и писател Любен Бешков Регионален исторически музей в Добруджа представя изложба за неговия архив.

Изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков“ може да бъде видяна до март 2023 г. Посетителите на изложбата могат да видят т. нар. Добруджански архив на юриста и краевед Любен Бешков, който той е събирал през целия си живот. В експозицията има и много лични вещи на краеведа.

Архивът е дарение от наследниците на Бешков. Той съдържа около 2000 снимки, огромен брой документи, свързани с Българското културно дружество, историята на Добруджа, съставена от местни историци и включваща 12 300 заглавия, както и огромен брой автентични книги, повечето от които са първи издания от 20-те и 30-те години на ХХ век. Изложбата е ценна за всеки, който се интересува от Добруджа.

Любен Бешков е роден на 6 август 1925 г. в Добрич. Започвайки кариерата си като адвокат, той бързо се увлича по местната история, става учител на адвоката Иван Пенаков. Започва да събира материали и снимки за района, пише статии в периодичния печат за миналото и настоящето му, участва в създаването на Общобългарски съюз „Добруджа”. През 1999 г. е избран за почетен гражданин на Добрич. Умира на 25 февруари 2011 г.

c