Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Пленяваща нощ в Добрич под струните и клавишите на Бенев и Бояджиев

Пианистът Стефан Бояджиев и цигуларят Божидар 'Матео' Бенев пренесоха публиката на Огледална зала "Нели Божкова" в лунната магия на класическата музика. Сред изпълненията, които поднесоха, бяха "Лунната соната" на Лудвиг Ван Бетовен, който изнася музиката от кралските салони и кани цялото общество да й се наслади, "Шакона" на Йохан Себастиан Бах, германският композитор – признат за един от най-великите творци на всички времена, и "Размишление" на Пьотр Илич Чайковски, апогея на романтизма, повлиян от руската традиция и всички западни постижения през периода.

Програмата продължи с българската "Соната поема" на Александър Райчев, автор на "Шаро и първият сняг", представител на композиторския кръг установил концепцията за националния стил на музиката на България, и "Соната за цигулка и пиано №3 в до минор", отново на Й. С. Бах. Публиката в края на концерта поиска още едно изпълнение в знак на уважение към таланта на младите музиканти, те изпълниха произведение на композитора, музикант и диригент Панчо Владигеров.

Диригентът и пианист Стефан Бояджиев започва своя музикален път на шестгодишна възраст, когато за първи път започва да свири на пиано. Няколко години по-късно през 1998 г. завършва със специалност "пиано" Националното училище по изкуствата /НУИ/ "Добри Христов" в родния си град Варна. През 1998 г. е приет в Националната музикална академия /НМА/ "Панчо Владигеров" - София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. профилира хорово и оркестрово дирижиране. През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в Нов български университет при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров.

Стефан Бояджиев е щатен диригент на Варненската опера, като реализира едни от най-амбициозните проекти на музикалния дом на Варна, като оперетата "Царицата на чардаша", мюзикъла за деца "Алиса в страната на чудесата" и Оперетна гала от 2015 г. със специално подбрана от него програма, включваща едни от най-ярките бисери на оперетното изкуство.  

Цигуларят Божидар 'Матео' Бенев също започва своя музикален път от най-ранна възраст, като хваща цигулката на петгодишна възраст. Завършва НУИ „Добри Христов“ Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Дипломира се в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. 

Свирил е във Варненската филхармония, а от 2013 г. е солист в Български камерен оркестър – Добрич. Партнира си с някои от най-добрите оркестри в света, като Концертгебау (Амстердам) и Радиооркестъра на френската столица Париж.

През 2002 г. Божидар Бенев е удостоен с грамота за високи постижения в областта на музиката от кмета на град Добрич.

c