Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

От днес по кината тръгва филмът „Рибена кост“ с Валентин Андреев-Рафе от Добрич

Българският филм "Рибена кост" тръгва по кината от днес, 4 ноември, разпространяван от NO BLINK | Film.

В една от главните роли във филма е и актьорът от Добрич Валентин Андреев-Рафе. Той играе заедно с Деян Донков, Сузи Радичкова,  Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева, Съни Сънински и други.

България през очите на Драго Шолев във филма му "Рибена кост", създаден по действителните разкази на концесионера на плаж "Корал", Атанас Русев.

В "Рибена кост" работата на държавата е обобщена със сноп култови реплики, с които всички сме израснали и продължаваме да живеем. Които само ние разбираме и само ние им се смеем. Никъде другаде в това полукълбо тези номера не минават.

"Трябва да уведомим министерството. Ама както ние си знаем."

Режисьорът Драго Шолев и операторът Ненад Бороевич разказват десет дълбоки човешки истории, на фона на които парадоксите на държавата контрастират още по-нелепо.

По думите им това е филм за безсмисления вакуум на държавната машина. Омагьосан кръг, в който попадат хора със съвсем различни житейски истории, засмукани от безброй излишни административни движения около смъртта на една "риба". Или не беше риба. Няма значение, около нечия смърт.

А хората в тези истории всъщност са държавата.

Потънали в собствените си скърби и проблеми, уморени от непрестанните обрати на съдбата, обръгнали и изтръпнали от случайности, разочарования и невъзможности. Именно те трябва да се справят с един умиращ делфин, с който никой не знае какво да прави. И един Деян Донков - събирателен образ на всички нас, които не само сме приели, но и сме се примирили с абсурдното, неморалното, ненормалното.

И всичко това по някакъв начин е красиво, нежно и докосващо - с хумора и внимателното вглеждане в емоциите от страна на Драго Шолев, с художествения усет и удивително заснетата от оператора Ненад Бороевич природа, и с въздействащата музика на Никола Груев - Kottarashky.

c