Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Талантливи самодейци изпъстриха празничния концерт в село Граничар

Св. Димитър идва на червения си кон и води зимата. Този празник бележи края на селскостопанската година и всичко се зазимява. Затова често наричат празника Разпус. После наставал голям празник, най-личния от есенните.

В концертната зала на село Граничар, община Шабла, на Димитровден се състоя празничен концерт послучай честването на светеца и празника на строителя.

Фотоизложба разказва за хората, живели и оставили следа в Граничар.

Водещата на тържеството Невена Огнева - читалищен секретар, разказа за традициите, свързани с Димитровден. Около този ден са се завършвали и строежите на нови къщи. Затова той е и празник на строителите.

Огнева разказа, че селото е построено от бригада строители на доброволни начала. Мъжете строили, а жените измазвали къщите. С едноминутно мълчание беше почетена тяхната памет.

Кметският наместник на Граничар Донка Иванова  честити празника и сподели, че се надява честването да стане традиция.

Първи в концерта се представиха домакините от фолклорна група  (ФГ) „Добруджанка“ при НЧ „Свобода 1940“ с.Граничар. Последваха изпълненията на ФГ „Кария“ при пенсионерски клуб „Надежда“ и ФГ „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ в Шабла.

Своят поздрав към публиката отправи и малката Любов Пеева – самодеец от селото.

Редовни участници в прояви от общинския културен календар са малките танцьори от ДТС „Бърборино“ с хореограф Гергана Дафова. Щом се качиха на сцената, те разиграха млади и стари, които ги възнаградиха с бурни аплодисменти.

В празничният концерт се включиха и самодейците от певческа група „Бонка Добревапри пенсионерския клуб в с. Крапец. Представителите на с. Дуранкулак бяха певческа група и танцов клуб „Кибела“  при НЧ „Дружба 1898“.

Концертът завърши с изпълнението на Росица Кръстева и право българско хоро.

На всички участници в концерта бяха връчени благодарствени писма по повод предстоящия празник на будителите – 1 ноември.

c