Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Джазът да излезе от концертните зали си поставя за цел „Добрич джаз фест“

Все повече деца и възрастни да осъзнаят, че джазът дава воля на душата и свобода – това е каузата на Павлета Проданова, инициатор и организатор на първия джаз фестивал в Добрич

Павлета Проданова е родом от Добрич. Пианист, музикант, преподавател. В последните години се изявява и експериментира с джаз, фънк, фюжън-джаз. Организатор и арт директор на “JaZz do MoReto” и “Dobrich JaZz Fest’. От четири години организира фестивала „Джаз в Езерец“ в живописното селце на брега на морето. Там са свирили музиканти като Ангел Заберски трио, братя Владигерови, Мирослав Иванов, Петър Салчев с Живко Братанов, а тази година хедлайнер бе Теодосий Спасов.

Първи джаз фестивал “Dobrich JaZz Fest” ще се проведе в Добрич през уикенда

Днес и утре тя организира за първи път “Dobrich JaZz Fest”. На импровизираната сцена в Лапидариума ще излязат утвърдени музиканти, които ще ни пренесат с ритъм, багри, тембри и цветове в света на джаза. Наслада за сетивата и душата обещават изпълненията на музикантите, включени в двудневната програма. От 19 часа днес на сцена Лапидариума публиката ще се срещне с една изключителна група - “Зона Ц” – това са Стоян Янкулов – Стунджи, Васил Спасов, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. Всеки от тях е утвърдено име не само в България, а и в чужбина. Публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на “Добрич Джаз Бенд”, Пламена Костова и Павлета Проданова. На следващият ден, 18 септември, на терасата на ресторант “Мечока Бен’ от 11.00 ч. ще се състои джаз матине за деца. 

Павлета Проданова

Повече за идеята на фестивала пред Про Нюз Добрич разказа неговият инициатор и организатор Павлета Проданова:

Каква е идеята на фестивала? Към кого е насочен той?

Много съм щастлива, че това събитие ще се случи в Добрич. То е и реклама за културния живот на града, защото концерти не липсват, но тук говорим да привлечем публика, която не е специално свързана с тази музика, няма точно тази джазова култура. Очакваме да видим хора, които ще се зарадват, че ще чуят нещо ново. Както и деца, които искаме да накараме да обичат джаз. Именно затова на следващия ден организираме джаз матине за деца, където ще има приказки, гатанки за музиката, за инструменти и джаза.

Разкажете повече за участниците във фестивала…

Днес ще свирят „Зона Ц“. Формацията обединява едни великолепни музиканти, които всички познаваме като имена – Стоян Янкулов-Стунджи - ударни, Васил Спасов – пиано, Веселин Веселинов – един от най-добрите ни басисти, както и Мирослав Иванов – соло китара. Слушала съм техния проект и съм въодушевена. Музиката няма да е типичен джаз, който очакваме. Тя е ритмична, фюжън джаз. В началото ще свирят „Добрич джаз бенд“, защото те са от нашия град и ние много ги уважаваме. Ще изсвирят няколко парчета. Вероятно и  атрактивното произведение за пишеща машина, написано от композитора Лерой Андерсън, с което впечатлиха журито в „България търси талант“. Павлета Проданова ще акомпанира на пианото на дъщеря си Пламена Костова - вокал. Тя е завършила с поп и джаз пеене в Академия за музикално изкуство- Пловдив. Има няколко авторски песни. Пее фънк, поп, джаз, фюжън джаз.  

Ще успее ли фестивалът да изведе джаза от концертните зали?

Моята кауза е все повече хора да усетят този музика навън, на площада. Искам децата също да почувстват джаза в парка, защото те имат нужда да танцуват на него и да развиват своята интелигентност.

Първата вечер ще завърши с джем сешън. Идеята ми е хората да се чувстват освободени, да танцуват. Не е задължително публиката да седи. Нека всеки да е свободен да усеща музиката. Искаме да създадем едно друго впечатление у хората, да ги накараме да имат едно по-различно светоусещане за онова, на което ни учи джазът – свобода. Защото джазът е свобода. Чрез него съумяваме да запазим и да изразим същността си.

От опита, който имате, кои са по-предразположени да се отворят към джаза – възрастните или децата?

Според мен това са децата. Именно това е и каузата ми и затова обръщам повече внимание на джаз матинето. Защото децата се учат, техните възприятия са такива, че, каквото им поднесеш, това възприемат. Точно тази музика помага за памет, за емоционална интелигентност при децата, и за светоусещане, от което новото поколение има нужда.

Матинето ще ни покаже джаза през погледа на децата. Ще пеят четири деца от Младежкия център - Ванина Кънчева, Сияна Славчева, Ванина Григорова и
Ивайла Михайлова. Работилницата ще бъде водена от саксофониста Веселин Солаков. Децата ще импровизират и ще направят джем сешън. Писателката Атанаска Георгиева ще напише есе и гатанки за джаза. Учениците на Олга Иванова в Младежки център – Добрич ще рисуват джаза - инструментите, това, което усещат, това, което чуват.

Дано тази музика все повече навлиза и в учебния материал и така, както в училище се изучават класика, фолклор и поп музика, да се обърне внимание и на джаз културата в България. А джаз матинето всъщност ще е образователен концерт.

Пожелавам успех на Вас и на фестивала!

c