Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Първи джаз фестивал "Dobrich JaZz Fest" ще се проведе в Добрич през уикенда

За първа година в Добрич ще се проведе "Dobrich JaZz Fest". На импровизираната сцена в Лапидариума ще излязат утвърдени музиканти, които ще ни пренесат с ритъм, багри, тембри и цветове в света на джаза. Наслада за сетивата и душата обещават изпълненията на музикантите, включени в двудневната програма на 17 и 18 септември.

За първи път на 17 септември, събота, от 19 часа, публиката в Добрич ще се срещне с една изключителна група. "Зона Ц" – това са Стоян Янкулов - Стунджи, Васил Спасов, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. Всеки от тях е утвърдено име не само в България, а и в чужбина. Публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на "Добрич Джаз Бенд", Пламена Костова и Павлета Проданова.

Идеята на организатора на Джаз феста Павлета Проданова е джазът да излезе от концертните зали и повече хора да заобичат тази музика, която носи свобода и друг начин за възприятие. Чрез уъркшоп за децата музикантите ще покажат как джазът развива въображението и спомага за емоционалната интелигентност при децата.

На следващият ден, 18 септември, на терасата на ресторант "Мечока Бен' от 11.00 ч. ще се състои джаз матине за деца. Там малчуганите ще се запознаят с инструмента саксофон, ще слушат "Приказки за джаза" и ще рисуват. По пътя на изкуството ще ги водят Веселин Солаков - саксофон, Атанаска Георгиева - писател и Олга Иванова – художник. Ще участват деца от Младежкия център от школите по рисуване с ръководител Олга Иванова и по пеене - с ръководители Елена Карабельова и Жана Стефанова.

Събитието се организира със съдействие на Община Добрич , сдружение "Нова Арт Проджект и спонсори. Входът е свободен.

***

Стоян Янкулов-Стунджи - ударни инструменти. Участва в различни проекти - джаз, фънк, поп, етно -джаз и др. За него казват, че успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти. "Да свиря - за мен е да общувам", казва той. И този път ще ви изненада с проекта „Зона Ц"

Васил Спасов - пиано. Музикант, пианист, композитор. Свири също на тромбон и ударни инструменти. Завършва музикален колеж Бъркли в Бостън, където специализира пиано. Работи върху редица проекти - "Зона Ц", „Фънкалеро" и др., редом с други известни и утвърдени музиканти.

Веселин Веселинов-Еко - бас китара, контрабас. Музикант, композитор, един от най-добрите басисти в страната. Стиловете, в които работи, са джаз, фънк, блус, рок. А проектите са много - "Зона Ц", "Инфинити", "Tube Hedzzz", "Живко Петров трио", работи с Лили Иванова, Милчо Левиев и много други.

Мирослав Иванов - соло китара. Композитор, утвърден китарист. Работи в стиловете джаз, фънк, рок и др. Основател на група "Сафо". Участва в проекти на Стефан Вълдобрев, Васил Найденов, Камелия Тодорова и др. Албуми - "Circus", Little Alein" и др.

„Зона Ц“ е българска джаз - фюжън, фънк група, създадена от Милан Грозданов, Васил Пърмаков, Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко и Стоян Янкулов-Стунджи. Участват в различни фестивали – „Аполония“, Русе, Пловдив, Банско и др. Сътрудничат с известната Иълдъз Ибрахимова за записи и концертни изяви.

„Добрич Джаз Бенд“ са създадени през 2019 г. - първата джаз група в града. Пламен Петров - тромбон, Николай Петров - контрабас, Стела Стойкова - ударни, Стоян Жеков -тромпет, Атанас Атанасов - саксофон и Краси Донков - пиано. Участват в "Дни на джаза" в Балчик и др., както и в „България търси талант“, където стигнаха до полуфинали.

Пламена Костова - вокал. Родом е от Добрич. Стилове - фънк, поп, джаз, фюжън джаз. Завършила с поп и джаз пеене в Академия за музикално изкуство- Пловдив. Има няколко авторски песни.

Павлета Проданова - пиано. Родом от Добрич. Пианист, музикант, преподавател. В последните години се изявява и експериментира с джаз, фънк, фюжън-джаз. Организатор и арт директор на "JaZz do MoReto" и "Dobrich JaZz Fest'.

c