Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Добрич се провежда единствения у нас фест на ученически и студентски рок групи

„Много сме щастливи, че след двегодишна пауза отново сме тук и имахме възможността да чуем доста млади групи. Такъв фестивал е прекрасно да се направи точно тук. Да могат младите хора да обменят информация, контакти, всеки да си „свери часовника“ къде се намира развитието на групата му“, каза на пресконференция Славчо Николов („Б.Т.Р“, „Фондацията“). Той е председател на журито на Националния фест на ученическите и студентските рок групи, който се проведе в Добрич. Присъстваха и другите членове на журито Венко Поромански („ТЕ“, „Фондацията“), Атанас Пенев („Б.Т.Р“) и Звезди Керемидчиев („АХАТ“).

Искрено се надявам фестивалът да се превърне в традиция, да събуди още по-голям интерес в тези млади банди, каза Звезди Керемидчиев.

Атанас Пенев акцентира на сериозното дамско присъствие на фестивала. „Много девойки участват в рок групите, като сред участниците имаше две изцяло дамски групи, които демонстрираха много сериозен подход към музиката и инструмента. Имаше силно - 45-50%, дамско присъствие. Това означава, че имаме по-цветна музика“, посочи той.

Дамската банда „Second to None“ е победител в рок фестивала в Добрич

По думите на Венко Поромански най-хубавото в този фестивал е, че се изявяват не млади хора, а групи от млади хора. „Не всеки да си свири сам вкъщи, което е масово през последните години, а търсят контакт помежду си, създават заедно музика. Споделят тези моменти и пътешестват заедно. И се развиват заедно, а това е едно от най-хубавите неща, които музиката ни е дала. Тези деца се надявам да усетят това и да си дадат сметка каква привилегия е да си музикант. Важно е да има такива събития, да има публика, да научим хората от малки да ценят това, което правят другите“, посочи той.

„Имаше групи, които свириха брилянтно кавъри, което е много хубаво, защото това са първите учители в рокендрола. Но разликата е в тези групи, които създават творчество. Другите остават на ниво клубни групи, които цял живот имитират други“, коментира Наско Пенев от „Б.Т.Р.“.  По думите му приоритет за журито е бил оценяването преди всичко на музиката, която децата сами са създали. Всички финалисти свириха свои собствени композиции.

Има много фестивали, които са насочени към определени инструменти, но фестивал за младежки рок групи няма. Тези фестивали са стъпка напред за младите групи, каза Славчо Николов. Той съобщи, че група „Монолог“ от Сливен ще открие концерта на „Б.Т.Р“ в града. „Така групата ще бъде забелязана от сливенци, много от които не знаят за нейното съществуване“, добави той.  

Фестивалът тази година се организира съвместно с Министерството на образованието и науката. Той вече е включен и в Националния календар на Министерството на културата, което ще даде възможност на победителите в следващите издания да получават стипендии, посочи още Николай Нейчев.

c