Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Красотата на японското изкуство икебана показаха днес в „Двореца“ в Балчик

Красотата на японското изкуство икебана показаха днес в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик представители на сдружение "Кагецу" в рамките на инициативата Европейска нощ на музеите.

Японското изкуство Икебана бе представено от Сдружението за икебана „Кагецу“, които въведоха посетителите в тайните на икебаната, като им помогнаха да се докоснат до философията на това занимание и да прекарат един вълнуващ и различен съботен ден. Направена бе демонстрация за изработване на композиция икебана по правила и принципи, предавани от поколение на поколение. Ще бъдат изложени и различни печатни материали.

Икебана е японска система за подреждане на цветя. Преди около 500 години възниква Икенобо – най-старото училище за Икебана. Училището е създадено от свещеник от храма Рокакудо – Шиун Джи в Кйото, който бил толкова сръчен в подреждането на цветя, че бил търсен от други свещеници за помощ. На събитието в Двореца гостите ще се запознаят с етапите на развитието на изкуството през вековете.

В Икебана освен цветя се използват живи клончета, лозови пръчки, листа, житни растения, зърна, плодове, семена, както и сухи растения. Всъщност в икебана могат да се използват всички естествени материи, а съвременната икебана включва стъкло, метал и пластмаса. Като традиционно японско изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба.

c