Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шеф на РЗОК-Добрич се оказа съден за грабеж и фалшификация, съдружник в 8 фирми

Как се стигна до смяната на д-р Добромир Филипов, който остана малко повече от месец на шефското място в здравната каса в Добрич

От днес Районната здравно осигурителна каса в Добрич има своя нов-стар шеф. Със заповед на управителя на НЗОК от днес от длъжността е освободен д-р Добромир Филипов, който е подал писмено заявление, в което е поискал да бъде освободен по взаимно съгласие.

За изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс е назначен Йонко Севдански. Той е зам.-директор на касата в града и беше изпълняващ длъжността от септември 2021 г. до 7 февруари 2022 г. Тогава изненадващо като временен шеф на РЗОК в Добрич беше представен д-р Добромир Филипов от Варна, специализант в МБАЛ-Добрич. Йонко Севдански беше отстранен с мотива, че е забавил средства на лекари и лечебни заведения в края на 2021 г.

Бивши колеги на д-р Филипов от МБАЛ-Добрич обаче разказаха, че директорското място в РЗОК отдавна било амбиция на 40-годишния варненец, специализант по ендокринология. Той публично парадирал с връзките. Отдавна заявявал пред колегите си в МБАЛ-Добрич, че ще е следващия директор на РЗОК.

Здравната каса в Добрич отново е с нов директор

След назначаването на д-р Филипов на поста като временно изпълняващ длъжността попаднахме на публикации от декември 2010 г. в различни медии за това, че 8 души са осъдени от Районния съд във Варна за документни престъпления. Единият от тях е 28-годишният тогава Добромир Филипов.

Отправихме запитване до пресцентъра на НЗОК доколко вярна е информацията, че новият директор на РЗОК в Добрич д-р Добромир Филипов е бил съден за това, че докато е бил студент е фалшифицирал документи за кредити срещу заплащане и допустимо ли е при наличие на тези факти в биографията му той да заема длъжността директор на РЗОК-Добрич.

Дама от пресцентъра на НЗОК ни препрати към съда и прокуратура с обяснението: „ние не сме разследващ орган. Когато си е подавал документите, е подал и свидетелство за съдимост, което е чисто“.

Д-р Добромир Филипов е новият директор на здравната каса в Добрич

Разследването, което Про Нюз Добрич проведе след  това, извади редица фрапиращи данни. С наше запитване те стигнаха до НЗОК, бяха запознати двама от народните представители от Добрич. Проблемът с назначението на д-р Филипов е бил поставен и пред Парламентарната комисия по здравеопазване при изслушване на управителя на НЗОК д-р Петко Салчев.

В съдебните регистри открихме, че на 08.12.2010 г. Районният съд във Варна признава Добромир Пламенов Филипов за виновен в това, че на 20.08.2007 г. е преправил съдържанието на удостоверение за трудови доходи от името на варненска фирма, което трябвало да послужи пред „Банка ДСК" за отпускане на кредит за текущо потребление. За това престъпление той е осъден на осем месеца условно с три годиниизпитателен срок. След обжалване Окръжният съд във Варна изменя присъдата и го освобождава от наказателна отговорност като му налага административно наказание глоба в размер на 500 лв. за всеки от тях.  

В материалите по делото обаче се натъкнахме на информация, че Добромир Пламенов Филипов вече има влязла в сила присъда. Тя е от 24 март 2008 г. на Районен съд Варна и е влязла в сила на 9 април същата година. С нея 26-годишният тогава Филипов е осъден на две години условно с три години изпитателен срок. А престъплението е грабеж, като жертвата е била преведена в безпомощно състояние.

Трима кандидатстваха за директор на РЗОК в Добрич, никой не е допуснат до конкурса

Отправихме искане до Архива към РСВ да ни бъде предоставена информация по делото. До момента не сме получили отговор.

Наш източник обаче ни предостави копие на решението по делото.

От него разбираме, че тогава студент по медицина Добромир Филипов извършва престъплението на 10 август 2006 г. с трима съучастници. От материалите по делото става ясно, че двигателна сила и организатор е бил именно Добромир, който набавил средствата за престъплението, направил проучването и подел инициативата.  След като едното от момичетата сложило диазепам в чашата с уиски на потърпевшия Георги Златарев и той изпаднал в безсъзнание, другите влезли в дома му. Първо единият го вързал - ръцете с шнур от разклонител, а краката с колан. Когато се размърдал, го ударили с кокосов орех. По-късно дошли Филипов и Стоева, и всички започнали да тършуват в жилището. Не открили пари и ценности, а само ключа за колата и дебитна карта и листче с пин кода. Решили, че колата е стара и не си струва, затова само изтеглили 300 лева от банковата му карта. Съдът отчита, че "като студент по медицина Добромир Филипов трябва да има по-отговорно отношение към неприкосновеността на човешкото здраве, а вместо това той е инициирал и извършил престъпление срещу личността, използвайки специалните си знания".

Публикация във връзка с присъдата на д-р Филипов по това дело излезе вчера в narod.bg.

Междувременно бивши колеги на д-р Филипов от МБАЛ-Добрич разказаха пред Про Нюз Добрич, че той е носил лично бойно оръжие по време на дежурствата си в „Спешно отделение“. Твърдят, че системно не е спазвал работното време, за което е имало и рапорти на лекари. Недоумяват защо не е бил санкциониран. Твърдят, че поведението му е довело до недоволство сред специализантите, което пък до нарушаване на общата трудова дисциплина.

Проверката на Про Нюз Добрич установи също, че Добромир Пламенов Филипов е съдружник в осем компании, като предметът на дейност на три от тях предполага конфликт на интереси със заеманата длъжност като шеф на здравната каса. В предмета на дейност на „Инновейт Фючър“ е записано „Покупко-продажба на медицински изделия и помощни средства, медицинско и лабораторно оборудване, Посредническа и търговска дейност в областта на лабораторните изследвания“. "Орто Хелп" ООД и "Варна Мед" ООД са за „Търговия с медицински изделия, консумативи и оборудване, ортопедични средства и изделия и помощни средства и др.“

Във всички тях негов съдружник е Северина Стоева, също съдена по двете дела, като по време на грабежа е била още ученичка. Именно на нея Филипов прехвърля управлението на пет от дружествата – „Иас Юръп“ ООД, „Инновейт Фючър“ ООД, „Адмишън Интернешънъл“ ООД, „Инфинити Ескей“ ООД, „Орто Хелп“ ООД, „Интернешънъл Адмишън Сървисиз“ ООД, дни преди да бъде назначен за шеф на здравната каса в Добрич. Това е станало в дните между 21 и 26 януари.

Въпроси за всички тези събрани факти отправихме на 21 февруари до д-р Филипов, а по-късно ги изпратихме и до НЗОК. Отговор така и не получихме.

Приемаме като такъв оставката на д-р Добромир Филипов.

c