Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Здравната каса в Добрич отново е с нов директор

С нов директор е Районната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ в Добрич, съобщиха за Про Нюз Добрич от пресцентъра на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/. Със заповед на управителя на НЗОК от днес от длъжността е освободен д-р Добромир Филипов. За изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс е назначен Йонко Севдански.

Йонко Севдански е икономист, зам.-зиректор на РЗОК в Добрич. Той зае длъжността директор на Здравната каса през август миналата година след като дотогавашният й ръководител д-р Бисерка Пачолова бе освободена поради достигане на пенсионна възраст. Д-р Добромир Филипов бе назначен за временен директор на РЗОК до провеждане на конкурс в началото на февурари.   

От прецсентъра уточниха, че д-р Филипов е подал писмено заявление, в което е поискал да бъде освободен по взаимно съгласие.

Оставката на д-р Филипов идва след разследване на Про Нюз Добрич, което установи фрапиращи данни, включително и за това, че той е съден за две престъпления.

На 9 април 2008 година е влязла в сила присъда за грабеж, като жертвата е била преведена в безпомощно състояние. Осъден е на две години условно с три години изпитателен срок. През декември 2010 г. е осъден условно от Районния съд във Варна за това, че през 2006 година е фалшифицирал удостоверение за трудови доходи. След обжалване Окръжният съд във Варна изменя присъдата и го освобождава от наказателна отговорност като му налага само глоба в размер на 500 лв.  Въпреки делата свидетелството му за съдимост е чисто.

Бивши колеги на д-р Филипов от болницата в Добрич разказаха, че си е позволявал да не отиде на дежурство в „Спешно отделение“. Ходил е с пистолет на работа.

Проверката на Про Нюз Добрич установи също, че Добромир Пламенов Филипов е съдружник в осем компании, а предметът на дейност на три от тях е „Търговия с медицински изделия, консумативи и оборудване, ортопедични средства и изделия и помощни средства и др.“

Въпроси за всички тези събрани факти отправихме до д-р Филипов на 21 февруари, а по-късно ги изпратихме и до НЗОК. Отговори така и не получихме.

c