Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Първата песен, посветена ген. Иван Колев, ще прозвучи днес в концерт по БНТ

Маршова песен, посветена на генерал Иван Колев и Добруджа, ще прозвучи за първи път на националния празник на България 3 март. Тя ще бъде част от концерт на Гвардейския представителен духов оркестър, който ще бъде излъчен по БНТ тази вечер.

Композитор на музикалната творба е добруджанецът подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на оркестъра. Текстът е на Марио Лалчев. Записът е осъществени преди две седмици в БНР, съвместно със смесения хор на радиото, а солист е Орлин Горанов, научи Про Нюз Добрич. Записът на песента е предоставен и на Община град Добрич.

Специално написано произведение за ген. Иван Колев прозвуча за първи път в Добрич

Според музикални специалисти в българския песенен архив няма произведение, което да е посветено на героя ген. Колев. Той е наричан Бащата на българската конница. Под негово ръководство Първа конна дивизия взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа по време на Първата световна война, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници – румънски, сръбски и руски. Освобождава цяла Добруджа, до делтата на река Дунав.

Подполк. Ради Радев – от село край Тервел до диригент на Гвардейския оркестър

Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи за обединението на България!“ Малко хора знаят, че бойната тактика, която той разработва, по-късно се изучава в цял свят. По политически причини Ген. Колев бе забравен в десетилетията на социализма. Едва сега за първи път подвигът му е възпят в песен.

В концерта на Гвардейския оркестър тази вечер са включени общо 15 патриотични музикални произведения.

c