Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Специално написано произведение за ген. Иван Колев прозвуча за първи път в Добрич

Негов автор е Музикално произведение, посветено на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев, прозвуча за първи път тази вечер по време на празничния концерт на Гвардейския духов оркестър. Автор на творбата е неговият диригент подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър. Създал я за три дни.

Музикално произведение, посветено на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев, прозвуча за първи път тази вечер по време на празничния концерт на Гвардейския духов оркестър. Автор на творбата е неговият диригент подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър. Създал я за три дни.

Пред Про Нюз Добрич подп. Радев, самият той добруджанец, сподели: „Написах го, защото реших, че трябва да има такова произведение точно за тази годишнина. Смятам, че в годините в музиката на военно-оркестровата служба няма написано произведение – марш за ген. Иван Колев. Затова седнах и го направих“.

Текстът е на Марио Лалчев – нотописец на Гвардейския представителен духов оркестър. Песента тази вечер беше изпята от формация „Ладена“ към Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Георги Атанасов – солист на квартет „Гвардейска песен“.

Подп. Радев сподели, че тази песен той ще направи запис със смесения хор на БНР и Орлин Горанов. Тя ще излезе в пространството по този начин, но беше важно тази вечер тя да бъде изпълнена пред публиката именно тук, в Добрич, каза той.

В концерта, посветен на 105-годишнината от Добричката епопея участваха 50 оркестранти от Гвардейския духов оркестър.

Те изпълниха разнообразна програма – както емблематични произведения от българската музикална култура, така и от световната култура. Публиката в Летния театър чу сюита на „Бийтълс“, филмова музика на Енио Мориконе, творби на Джорд Гершуин, американски джаз, произведение на големия български композитор Александър Бразицов. Заедно с инструменталните произведения формация „Ладена“ от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили изпълни песните „Брала мома“, „Хубава си моя горо“, „Море пиле“ и песента за ген. Иван Колев.

c