Балчик Водещи новини - дясно Култура

Ученичка на Мирела Френи пее в благотворителен концерт в „Двореца“

ДКИ “Културен център “Двореца” и Фондация “Николица” канят на благотворителен концерт “Глория на Белкантото” на 21 септември 2021г. от 18:30ч. в Каменна зала С участието на Марена Балинова – сопран и Петер Райхл – клавир

Марена Балинова учи едновременно във Виенската музикална академия и Виенската консерватория. Владее до съвършенство стила белканто. Австрийската преса я нарича “BELCANTO DIVA”, печели различни международни конкурси и специализира при едни от най-големите белкантисти на нашето време като Грейс Бамбри, Мирела Френи, Мариела Девия, Франциско Арайза, Виторио Терранова, Ерик Халфарсон, Рената Скотто и др. Концертира във Виена, Залцбург, Мюнхен, Цюрих, Тулуза, Париж, Нант, Нейпълс, Одеса, Кахор, Киев, Чикаго, Ню Йорк, Блумингтън, в университета Индиана – като пример за белкантото, София, Варна и др. Изявява се и като автор на научни публикации, които са разпространени от най-голямото в света издателство за наука “Шпрингер”. Участвала е като организатор и солист в редица благотворителни коцерти, сред които концерт за ООН под патронажа на Кофи Анан и бившия австрийски президент г-н Томас Клестил, министъра на културата на Австрия г-н Герар. Със събраните средства са построени болница за родилки в Сараево, както и детска болница в Етиопия. По покана на университета Индиана в САЩ изнася солов рецитал посветен на Джудита Паста.

Петер Райхл е многопластов музикант-виртуоз на пиано. Роден е в гр. Папенхайм, Германия. От ранно детство той се занимава с музика. Свири превъзходно на орган, цигулка, виолончело и пиано. Учи църковна музика, композиция, импровизация и дирижиране. Интересите му и професионални постижения не свършват до тук. Завършва техническия университет в Мюнхен с физика, математика и философия, Чърчил колеж в Кеймбридж със специалност математика и информатика. Професор е във Виенски университет. Ръководи катедра по информатика. Автор е на множество публикации и книги, намерили своето място в най-престижните издателства за наука и техника в света. Любовта му към оперното изкуство и невероятните му познания в почти всички оперни стилове му позволяват да акомпанира различни оперни певци и да изнася рецитали с тях.

Благотворителната цел на концерта е възстановяването, консервацията, реставрация и социализацията на раннохристиянската църква в местността “Николица” – Ракитово.

Концертът ще се състои на 21 септември от 18:30 ч. в Каменната зала на Двореца.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *