Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Нов допинг скандал с Юндер Бейтула: Хванаха щангиста от Добрич с хормон на растежа

Щангистът от Добрич Юндер Бейтула се забърка в пореден допинг скандал. На сайта си международната федерация по вдигане на тежести IWF публикува днес изявление на независимата международна агенция за тестване ITA, че проба, взета в България от Юндер по време на извънсъстезателна дейност  на 1 юли 2021 г., е показала наличие на хормон на човешкия растеж, забранен за използване от спортисти.

Националът в кат. до 81 кг  е уведомен за случая и има право да поиска отваряне на „Б“-пробата.

На сайта си от Федерацията припомнят, че състезателните права на Бейтула бяха спрени временно на 10 юни, въз основа на друг случай, станал в края на 2020 година. Тогава, на 29 декември, щангистът според ITA е подал грешна информация за местонахождението си и е отказал да даде допинг проба. Юндер тогава обясни пред медиите, че просто допинг ченгетата не са го изчакали да даде проба.

От Федерацията посочват, че временното спиране на правата на спортиста остава в сила до разрешаване на въпроса. По предния случай от декември м.г. още няма решение.

В публикацията се посочва още, че ако използването на забранената субстанция се потвърди, това ще бъде третото прегрешение на Бейтула. Припомня се, че щангистът има двугодишно наказание /б.р. след Европейското първенство за юноши Израел за юноши/  през 2013 година за наличието на забранени анаболни стероиди в проба, взета от него на 25 септември 2013 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

c