Водещи новини Общество

Рушащата се знакова сграда в центъра на Добрич е ипотекирана от фирма без дейност

Една стара, красива, но много съсипана сграда в центъра на Добрич боде от години очите на хората в града. Тя се намира на ул. „България“ № 6 – това е бившата сграда на българо-съветската дружба и на областната централа на СДС. Тя е една от малкото останали, свързани със старата градска памет. Тя е една от впечатляващите сгради, оформяли облика и духа на Добрич преди повече от 100 години. Залостена и неподдържана от много години, сега тя е пред разпад – покривът е пробит и по него расте трева, цялата мазилка се рони и пада, тухлите са оголени на няколко места. Сега сградата сякаш погрозня още повече редом до възстановения бивш х-л „Москва“. Зададохме въпроси за този имот, получихме някои отговори и сме обезсърчени, че ще го видим някога реставриран, в цялата му красота.

От книгата на краеведа Веселина Малчева „Централните улици на стария град Добрич 1900-1960“ разбираме, че сградите са били две – собственост на видните търговци братя Марчеви. Едната къща е била на Стойко Марчев и около 1960 година е била включена в изградения там жилищен блок. На първия етаж е открита сладкарница „Москва“ и детската сладкарница „Захарно петле“/днешното заведение „Ел Мундо“/.

До нея е била къщата на другия брат – Иван Марчев. Това е именно сградата – обект на тази публикация. „Двете къщи са строени през 19 век от български майстори. След национализацията, през 1948 година в къщата на Иван Марчев е настанена Телефонно-телеграфната служба на Добрич, до преместването й в новата сграда на Пощата. От 1950 година там е и комитетът за българо-съветска дружба. Къщата на Иван Марчев е за известен период и Дом на учителя.  Сградата е реституирана на наследниците и продадена от тях“, пише Веселина Малчева.

Сградата е декларирана преди 1989 година като паметник на културата в регистрите на Регионалния исторически музей, информира директорът на музея Добри Добрев. Тя е на два етажа, площта й е 300 кв. метра. Какво се случва с имота след промените – потърсихме за коментар адвокат Юри Митев. Общонародният комитет за българо-съветска дружба е имал местни структури – окръжни комитети. „Те са имали собствености в градовете, купувани с пари от СССР. След 1989 година тези сгради не са били собственост на българската държава“, твърди Митев и продължава:

„През 1990 година бях поканен и станах председател на дружество за приятелство между народите /не само от бившия СССР/. В София се създаде Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД с председател проф. Захари Захариев /бивш депутат от БСП,  основател на Славянския университет/. Нашето дружество стана член на федерацията, която била приемник на Общонародния комитет за българо-съветска дружба.

През 1992 година тогавашният кмет Йосиф Маринов изпрати писмо да освободим имота, защото вече нямало българо-съветска дружба. Считам, че тогава е нямало документи за държавна собственост – сградата не е била такава. Тогава аз обявих, че е незаконно да бъдем извадени, но кметът се разпореди сградата да се запечата. Аз скъсах печатите, дадоха ме на прокурор, срещу мен имаше проверка, прекратена по-късно. Оказах се прав – имотът не беше нито държавна, нито общинска собственост.

След няколко месеца там беше настанен СДС. Въпросът е какво се случи с имуществото на комитета за българо-съветска дружба? Там имаше скъпи и ценни вещи – мебели, скъпи килими, самовари, сребърни прибори, пиано, много подаръци от различни делегации, например от космонавтите Юрий Гагарин и Леонид Леонов, неща, свързани с културния обмен, събирани с години. Аз не знам къде са тези неща. Уж били описани и изнесени с стаи в бившия партиен дом и заключени. Според мен отдавна ги няма.“

Кой сега държи ключа за сградата и какво се случва с нея? Про Нюз Добрич отправи запитване до Областния управител в опит да си изясни този въпрос. От областната администрация ни отговориха, че в архивите им се пазят документи, свързани със стопанисването и разпореждането на имота. Съхранява се Заповед на Областен управител от 30.08.2007 г., с която от актовите книги се отписва сградата на адрес гр. Добрич, ул. „България“ № 6 в полза на „Федерация за приятелството с народите на Русия и ОНД“. От архива в преписката става ясно, че през 2007 година Федерацията продава сградата на фирма „Пропърти консулт“ ООД. Това се потвърди и от справка в Имотния регистър. „И тъй като от актовите книги е отписана сградата, която придобилият я юридически субект продава на трето юридическо лице, на 21.07.2008 г. Областният управител продава земята под сградата – 300 кв. м, на „Пропърти консулт“ ООД – Бургас, за сумата от 8 316 лв. без ДДС.“, пишат още от администрацията.

В годините, в които в сградата се е помещавал СДС, е плащан наем на общината, си спомня сегашният лидер на партията д-р Ганчо Стоянов. В къщата тогава е имало и други офиси. Сините твърдят, че докато са били там, макар да не са собственици, са се опитвали с подръчни средства за правят малки ремонти и да поддържат имота.

И така, „Федерация за приятелството с народите на Русия и ОНД“ продава къщата на „Пропърти консулт“ ООД. Според имотния регистър това става на 15 декември 2007 година. В същия ден имотът е ипотекиран в Алианц Банк България. Според Търговския регистър сумата е 1 090 000 лева. През 2016 година върху сградата е наложена възбрана. През следващата година от банката подновяват ипотеката. Отговор на въпроса води ли Алианц някакви изпълнителни дела срещу собственика не получихме заради банкова тайна.

От Община град Добрич в отговор на наше запитване ни писаха, че към момента „Пропърти консулт“ има неплатени задължения към местната хазна от 2019 година до 2021 година включително в размер на 2297.25 лв.

„Пропърти консулт“ ООД е фирма, която според Търговския регистър не е отчитала дейност през последните няколко години. Съдружници в нея са двама души – Пламен Илиев Илиев и Делян Георгиев Желев. Илиев е свързан с други 11 фирми, а Желев – с 13. В пет фирми двамата са съдружници – „Пропърти Консулт“ ООД, ПРАЙМ ИНВЕСТМЪНТ БГ ООД, РЕЗЪЛЮШЪН ДАЙНАМИКС ООД, ОРИНДЖ СИТИ ООД, ГАЛЕРА ЕООД. 7 от фирмите, в които участва Пламен Илиев, и три от фирмите на Делян Желев имат един и същ адрес: Бургас, ул. „Одрин“ 15, ет.11.

Фирмата „Форчън Кънсълтинг“ ООД на Пламен Илиев е концесионер на ловно стопанство в Малко Търново. На посочения в интернет телефон ни отговори човек, който заяви, че Пламен Илиев е в чужбина, ще предаде, че сме се обаждали и да не го безпокоим повече. Чакаме Илиев да ни върне обаждането, но ни се струва, че това няма да стане. Опитахме и други телефони на някои от фирмите, но не открихме никого.

Така и не можахме да открием собствениците на сградата на бул. „България“ №6 – „Пропърти Консулт“ – Бургас. Те очевидно нямат намерение да се погрижат за нея и съдбата й към момента е неизвестна.

Follow Me:

Related Posts

  1. Тъй се казва, иначе по телефона д отговорил самият Пламен. С повече упоритост, ще се случат нещата, въпросът е кой му се занимава… И заведението не се казва “Сезони”, а “Ел Мундо”.

  2. кантемир says:

    И ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМА! КОЛКОТО И БЕДНА ДА Е ЕДНА ДЪРЖАВА, ТЯ ИМА СВОИТЕ СТРУКТУРИ И МЕХАНИЗМИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМИ ОТ ВСЯКАКВО ЕСТЕСТВО/ АКО ИСКА/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *