Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Талантът и обичта към фолклора си дадоха среща на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” (снимки)

52-то издание на Фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който е празник на Община Добричка, се проведе днес. Заради падналия дъжд вчера изпълнителите се представиха на сцените на читалищата в селата Паскалево, Ловчанци, Дончево и Победа.

Фолклорното събитие бе открито от кмета на Общината Соня Георгиева, която бе със стилен тоалет с ръчно бродирани шевици. „Повече от половин век на този събор си дават среща талантът и обичта към фолклора, която не познава граници и нахвърля време и пространство – каза тя в приветствието си. – Обичта към фолклора е осветявала пътя на поколения българи през вековете – пътя, с който ще се обозначаваме като общност и в бъдеще. И именно събития като нашия събор днес безспорно чертаят този път”. Георгиева изрази радостта си, че с участието на изпълнители от Румъния и Украйна се утвърждава международният формат на събора.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева

Сред участниците във фолклорното събитие бе Представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” при Народно читалище „Гео Милев” в с. Житница. От няколко месеца негов ръководител е Петър Петров – главен редактор на радио „Добруджа”. Ансамбълът изпълни композицията „Хора на мегдана”, идеята, хореографията и постановката са на Маестро Ангел Сербезов. В състава са около 30 души, мъже и жени от всякакви възрасти. За Про Нюз Добрич Петър Петров сподели, че хората са автентични, представени бяха така, както са играни едно време в Житница. Маестро Сербезов ги е подбирал от баби и дядовци от селото.

Представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” при Народно читалище „Гео Милев” в с. Житница

Две малки момиченца – Ивана Василева, на 8 години, и Иляйда Икбалова – на 7 години, от с. Стожер впечатлиха публиката с изпълненията на две добруджански песни – „Мило ми е, мамо, драго ми е” и „Залюбила е малка мома”. Техен ръководител е гъдуларката Веска Иванова – баба на Ивана. Иляйда пък е внучка на кмета на Стожер Илко Митков. Веска Иванова разказа, че двете момичета пеят от 4-годишни, но заедно изпълняват песни от скоро и за първи път се представят като дует.

С два състава участва в събора Народно читалище „Просвета-1900” в с. Соколово – Представителен народен хор „Добруджански гласове” с ръководител Стаматка Кирилова и Представителен танцов състав „Стари добруджанци” с ръководител Асенка Кулева. Хорът изпълни песните „Тръгнала ми Йойна Тойна” и „Тойнината мама”. Те са издирени от възрастни хора от селото и от Балчик. Носиите на жените са автентични и са от с. Соколово, певиците ги пазят от баби и прабаби. Сред изпълнителките са и две чужденки – Каралайн от Англия и Людмила от Русия.

Много аплодисменти предизвикаха изпълненията на Пенсионерски клуб „Брацигово” от Добрич с председател Маргарита Стоянова. Клубът участва с Певческа група „Детелина” с ръководител Росица Тодорова, Представителен танцов състав с ръководител Слави Божков и индивидуалния изпълнител Росица Тодорова. Изпълненията бяха с музикален съпровод на живо благодарение на акордеониста Марко Марков и гайдарджията Стойчо Стойчев. Стоянова разказа, че участват в събора през последните три години. Сподели, че заради пандемията времето за подготовка е било много кратко, тъй като пенсионерските клубове в Добрич отвориха врати преди две-три седмици.

Най-възрастната участничка в събора бе Мария Иванова Динева на 86 години от с. Одринци. Тя сподели, че е започнала да пее от 2006 година, като дете никога не се е занимавала с това. Мария разказа, че децата й я подкрепят в заниманието й, когато са имали животни са ходили да ги гледат докато тя има участия. Възрастната жена разказа, че с жените от Одринци е ходила два пъти на фестивала в Копривщица и са се представили добре. Женската певческа група към Народно читалище „Възраждане” в с. Одринци се представи с песните „Бяла Станка” и „Гайда свири”.

Най-възрастната участничка в събора бе Мария Иванова Динева на 86 години от с. Одринци

Вълнуващи и подкрепяни с много аплодисменти бяха изпълненията на гостите от чужбина – на детски състави от Украйна и Румъния.

От северната ни съседка се представиха три ансамбъла и солисти от Културния дом в Хършова – общината, с която Добричка реализира съвместен културен проект. Проф. Камелия Войку – преподавател по народно пеене към културната институция, сподели, че не се представят за първи път в България, през 2016 година са участвали във фестивал в Албена, от който имат награда. По отношение на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” тя каза, че е много радостно да се види една пъстра палитра от етноси и култура в Добруджа.

Фолклорният празник завърши с изпълнение на народната певица Ивелина Колева – член на журито, и кръшни хора, на които се хванаха изпълнители, организатори и публика.

Народната певица Ивелина Колева – член на журито

За прекрасната атмосфера допринесоха и скарите с кебапчета, кюфтета и наденички, както и сергиите със захарни пръчки и петлета, детски играчки и сувенири.

c