Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич издаде летопис на музея

Най-новото издание на Дом-паметник „Йордан Йовков“ е Летописът „40 години Дом-паметник „Йордан Йовков”.

В 578 страници д-р Кремена Митева и инж. Йорданка Славова, дългогодишни специалисти в Регионален исторически музей – Добрич, систематизират историята на най-големия в България музеен комплекс, създаден за увековечаване на Йовковото литературното наследство. Книгата излезе в началото на 2021 година със знака на великотърновското издателство „Фабер”. Тя е плод на петгодишен труд. В нея е следван летописният принцип: събитията са представени в хронологичен порядък – по години и дати. Изданието е илюстрирано с много богат снимков материал. Летописът всъщност си поставя много по-сериозна и трудна задача: посочвайки акцентите в работата на Дом-паметника, да разкаже част от историята на Регионалния исторически музей в Добрич и на културния живот в града ни в продължение на почти половин век.

Книгата е посветена на 140 години от рождението на Йордан Йовков. Издадена е с финансовата подкрепа на Община град Добрич и на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски” чрез Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие” на Министерството на образованието и науката. Рецензенти на летописа са проф. д.ф.н. Добрин Добрев и проф. д-р Веселин Панайотов, отговорен редактор е доц. д-р Десислава Иванова, а редактор – проф. д-р Евдокия Борисова.

Припомняме, че същите съставители досега са подготвили и издали: „Да надникнем в класиката. „Серафим” и „По жицата” (2010 г.) и „Българската памет за Йордан Йовков” (2018 г.) – финансирани от Община град Добрич; „Възкресения”. 25 години. Антология” (2019 г.) – с подкрепата на Областна администрация – Добрич по Работната програма на комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Те участват също в съставителството на сборниците „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени“ (2017 г.) и книгата с разкази на Дора Габе на български и италиански език „Добруджа някога” (2018 г.), също финансирани от Община град Добрич.

c