Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

„Двореца“ е домакин на 20-ото издание на пленера „Художници, Балчик, любов“

Пленерът „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“ тази пролет ще се провежда от 19 до 28 април в ДКИ „Двореца“ – Балчик. Той е на тема „Видими следи“ и се състои със съдействието на Община Балчик, ДКИ „Двореца“ и организаторите на пленера.

Участниците в двадесетото, юбилейно издание са: Аглика Гайтаникова, Бисера Вълева, Дарина Янева, Силви Басева, Тереза Зиковска, Андрей Янев, Михаил Лалов, Стефан Чурчурлиев. Изложба от настоящия пленер и ретроспективна изложба с творби от миналите пленери, ще бъдат подредени в Градската галерия – Балчик и в ДКИ „Двореца“ през лятото на 2021 година. За двадесетгодишнината на „Художници, Балчик, Любов“ се планират още: издаване на каталог, изложби във Варна и София, презентации и творчески срещи. 

Горди сме, че този пленер стартира и вече 20 години се провежда в Двореца в Балчик, каза директорът на културния институт Жени Михайлова. В края на пленера ще бъде подредена изложба със сътворените край морето творби, вдъхновени от архитектурно-парковия комплекс, и природата в района, които представят новите виждания на художниците. Следващата година картините ще са завършени детайлно и представени в нова изложба. За своята двадесетгодишна история фестивалът „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“ е натрупал богата история. От 2001 година в рамките на фестивала са се състояли 20 пленера – живопис; 32 изложби: общи от пленера и самостоятелни на участници в него, в галерии в Балчик, Варна и София; както и 11 арт събития – театрални представления, концерти камерна музика, лекции, презентации. Във всички издания до сега, участие са взели 55 художници от България и Хърватия. В пленера са се включвали както изявени автори с утвърдени вече имена с богати творчески биографии, така и млади художници, които тепърва заявяват себе си. Изданията на „Художници, Балчик, Любов“ са протичали като творчески срещи, на които отделните индивидуалности са обменяли идеи и са си влияели взаимно, за да създадат произведения, заредени от контакта с неповторимите природни и архитектурни дадености на Белия град и от общуването с колеги и съмишленици. Творческият процес винаги е завършвал с показването на резултатите пред публика. Това се е случвало във фестивал, ориентиран около изложба и придружен от арт събития, свързани с темата на пленера, като отворени студия, концерти, презентации, срещи. От пленера във фонда на Галерия Балчик са постъпили над 100, а във фонда на ДКИ „Двореца“ – над 50 творби.

c