Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Тънкостите на театралното изкуство усвоява в Лондон Паола Матеева от Добрич

Паола Матеева е на 20 години, родом е от Добрич. В момента е студентка в първи курс в Middlesex university в Лондон. Специалността, която изучава - „Театрално изпълнение и продукция”, събира всички нейни таланти, развити още в детските й години – в областта на танците, пеенето и актьорското майсторство. Споделя, че университетът в Лондон й дава всичко, за което е мечтала и е изключително доволна от обучението там.

Паола започва да се занимава с танци когато е на 8 години – в Спортен клуб „Алексия” с президент и хореограф Севдалина Мавродиева-Нейкова. Там се танцува основно модерен балет. Потапя се в класическия балет когато е в пети клас. Тогава семейството й се премества да живее във Варна и момичето започва да учи в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. Едновременно с обучението си в продължение на три години танцува в Държавната опера във Варна. Занимава се и със спортни танци. През последните две години от средното си образование тя е ученичка в Националното училище за танцово изкуство в София, отново с класически балет. Успоредно с него изучава и всякакви труди стилове - исторически танци, класически, съвременни.   

Още в детските си години Паола става носител на многобройни награди от национални и международни конкурси. Сред най-ценните за нея е шестото място, което печели на световно първенство със спортни танци заедно с партньора си в Тайланд. Като възпитаничка на СК „Алексия” е шеста с класически балет и осма с модерни танци на Световното първенство по танцово изкуство в Пореч, Хърватия. Отличие има и от балетния конкурс „Анастас Петров” в Добрич. Печели стипендия за обучение по класически балет и през лятото на 2018 година се обучава в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, САЩ.

Като дете Паола развива своя талант и в областта на поп-пеенето. В Добрич неин преподавател е вокалният педагог Стефка Димитрова, във Варна продължава при Мила Маврова. „С пеене се занимавах по-скоро любителски, а не за награди. Харесваше ми да пея, а и исках да го имам като умение”, споделя момичето. Като ученичка в НУИ „Добри Христов” във Варна свири на пиано. И до днес й доставя удоволствие и често е пред клавишите.

Още докато е ученичка в Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/ Паола получава покана да танцува в Софийската опера и балет, но решава да пропусне тази възможност. След завършване на образованието си започва работа в балет „Арабеск”, в който се набляга на по-съвременни техники. “След като завърших в НУТИ имах амбициите да замина в чужбина, но тъй като изтървах сроковете, не можах да се организирам, плановете се разпаднаха. Почувствах се много виновна и си казах: „Щом оставам в България, ще запълня времето си на макс. Няма да спя, за да работя”, разказва момичето. Записва две висши образования - Танцов театър в Нов български университет в София и Балетна педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив.  Успоредно с обучението си работи за кратко в  „Арабеск” и преподава балет. Този план обаче не се получава, „мозъкът ми започна да блокира, това беше тежка година”, обяснява Паола.

Тя споделя, че любовта й към театъра е още от детските й години. Докосва се до него докато е ученичка – и във Варна, и в София. Избира да учи в Middlesex university в Лондон, тъй като специалността й събира всичките й умения – танци, пеене, актьорско майсторство. Споделя: „Реших, че това е най-добрият вариант за мен - да мога да използвам всичките неща, които съм учила през годините. Пък и в тази среда търсят такива хора, които да имат такива умения – да можеш да танцуваш, да владееш акробатика, да пееш, да си артистичен. Беше най-добрият вариант за мен, но не исках да го правя в България. Покрай семинари и пътуванията с танците разбрах, че в чужбина имат доста по-различен метод на образование, особено в Англия”. Момичето разказва, че заради пандемията кандидатстването й в Middlesex university в Лондон е изцяло онлайн. Изпраща свои видеа с танци, след това по видео чат разговаря с изпитващите.

Учим основи на актьорско майсторство, основи на продукция, дизайн, имаме сесии за умения – с танци, актьорско майсторство пред камера, сценично управление, разказва за обучението си Паола. И допълва, че е изключително доволна. Когато започва в Middlesex university обучението 50 на 50 е присъствено и онлайн. След това университетът е изцяло затворен. „Но аз съм толкова доволна, въпреки че беше онлайн преподавателите успяха да ми запазят интереса пред компютъра, а аз мразя да стоя пред компютър”, посочва момичето. От около 20 дни отново са в присъствено и онлайн обучение, като заниманията в кампуса преобладават.

Как вижда своето бъдеще, питаме Паола. „Най-много ми харесва да уча, искам да го правя постоянно. Може би ще запиша още едно образование, ако не и две”, отговаря тя. Смята след като завърши Middlesex university да остане още няколко години в Лондон, за да продължи да се занимава с актьорство. След това вероятно ще се ориентира към САЩ, защото, по думите й, това изкуство е най-развито там. Мечтата й е да играе пред камера, да се изяви в киното. В по-дългосрочен план желае да се завърне в България и да се развие в една от две посоки. Едната е да си направи собствена школа, свързана с театъра. По думите й смята това да не е в София, а по-скоро във Варна. Вторият вариант, където вижда реализацията си, е свързан с администрацията. „Идеята ми е да вляза в управление на образованието в България, за да подпомогна развитието му, свързано с театъра и изкуството, да направя коренни промени”, споделя Паола.

c