Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Младеж от Добрич успешно се реализира като фризьор в Германия

Успешен старт в живота даде Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост /ПГ по ТОЛП/ на младеж от Добрич. Той се казва Огнян Георгиев и е на 20 години. Завършва гимназията през 2019 година в специалност „Фризьорство” и успява да се реализира в Германия. Със съжаление споделя пред Про Нюз Добрич, че заради пандемията се налага да се прибере в България.

Добрите си качества като фризьор Огнян проявява още като ученик. В последната си година в ПГ по ТОЛП участва в Национално състезание по фризьорство. Предложение да се включи в надпреварата му прави преподавателят му Деница Андонова, тъй като преценява, че е много добър. Състезанието се провежда в Хасково, Огнян мери сили в конкуренцията на участници от цялата страна. По регламент прави мъжка ежедневна прическа и се класира на второ място. Младежът е единственият участник както от гимназията, така и от Добрич.

Веднага след завършване на средното си образование заминава в Германия в град Манхайм. Там има познати, които му помагат да се устрои. Започва работа във фризьорски салон. Огнян споделя, че просто няма думи да го опише, в него има мъжко и дамско фризьорство, прави се и маникюр. Младежът се грижи са прическите на мъжете, по думите му работодателите са много доволни от него. Признава, че е имал затруднения с езика, но успява да се справи.

Във фризьорския салон в Манхайм съгражданинът ни прилага това, за което е обучаван в родната гимназия. Много е благодарен на преподавателите си за всичко, на което са го научили. Разказва, че разлика в предпочитаните прически в Германия и България почти няма. По думите му клиентите му са всякакви – както германци, така и чужденци. Има и по-странни. Сред тях е млад италианец, който поискал прическата му да бъде с различни черти, фигури и надписи. Показал на телефона си точно какво желае. Огнян споделя, че заплащането в Германия в сферата на фризьорството е много по-високо отколкото при нес.

Младежът от Добрич разказва, че се занимава с фризьорство още преди да постъпи в ПГ по ТОЛП. Подстригвал е и е правил прически на свои познати, приятели, братовчеди. Обяснява, че на тях се е научил. Занимава се с мъжко подстригване. Умее и женско, но то не го привлича толкова много.

Заради пандемията Огнян се завръща в Добрич преди около три месеца, тъй като в Германия затварят фризьорските салони. В момента работи в строителството. Получава предложение и от фризьорски салон, но заплащането не го удовлетворява.

Младежът смята да продължи и в бъдеще да се развива в сферата на фризьорството. Надява се пандемията да отмине и скоро да се завърне в Германия. Мечтата ме у да си отвори собствен салон в европейската държава.

c