Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Свобода за изкуството в Добрич

Визуални проекти, чиято сцена да бъдат откритите пространства в Добрич, ще реализират творците, обединени от новото Сдружение за свободно изкуство. Това съобщи неговият председател, художникът Радослав Рудачев.

Днес, навръх Националния празник Трети март, свободните артисти от града осъществиха първия си проект.

На една от алеите край паметника свободните артисти нарисуваха револвер и кама върху библия и изписаха "Свобода или смърт" с призива и съвременните българи, също като Васил Левски, да обичат Родината и да смятат всяка казана дума за хвърлен камък.

„Днес на 3 март рисуваме заедно, за да подарим на града ни една стойностна рисунка, която представлява да застанеш зад думите си и да се закълнеш зад тях. Това е револверът на Апостола и камата, символиката на достойнството и клетвата, с надпис „Свобода или смърт“, сподели пред Про Нюз Добрич Рудачев.

За осъществяването на идеята си са получили одобрение и от Общината в Добрич.

Сдружението си поставя за цел да направи града по-атрактивен. Засега то обединява седем творци от Добрич. Някои се занимават с графити, други с татуировки, с брейк, има видеограф, диджей.

„Идеята за сдружението се роди в момент, когато пандемията наложи ограничения и проблеми, когато всичко спря. В този момент решихме да обединим сили и да сме заедно в добро и лошо, да направим нещо стойностно за града и за нас като общество. Организацията ни стартира от 1 март официално. Днес вече сме с готов проект за нашето общество“, сподели Рудачев.

На добричлии той пожела да бъдат по-активни, да пазят околната среда, да оставят и да пазят това, което творците създават за тях. „Ако искат да се присъединят към нашите дейности, са добре дошли, за да ги обучим. Занимаваме се и с малки деца, ще им показваме как се рисува, различните практики на изкуството. Имаме доста идеи, които тепърва предстои да изясним и реализираме“, каза още председателят на сдружението.

Следващите инициативи на свободните творци ще са изложба на съвременно изкуство, пленер в града, още много визуални проекти и изяви на уличното изкуство в града.

Радослав Рудачев изрази благодарност към адвокат Зорница Михайлова за подкрепата, която е оказала за създаването и регистрирането на Сдружението, както и за осъществяването на първия му проект.

c