Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С мартеница с дължина 43 км Добрич кандидатства за световен рекорд за Гинес

43 432 метра и 76 сантиметра е дълга мартеницата, с която Добрич ще кандидатства за световен рекорд на Гинес. Това съобщи за Про Нюз Добрич Александра Дралчева – координатор на Българския младежки Червен кръст /БМЧК/ за област Добрич, организацията, по чиято инициатива бе изработен символът за здраве.

Мартеницата днес бе разпъната и измерена от геодезист пред паметника на Хан Аспарух. Разпъването й започна в 6 часа сутринта, валеше нещо между сняг и дъжд и беше много студено, разказа Александра. В инициативата се включиха около 20 души – млади червенокръстци, представители на Секретариата на Областния съвет на БЧК начело  с директора д-р Артюн Еринозов и възпитаници на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски”.

В разпъването на мартеницата се участваха и няколко човека, помогнаха с добрите си сърца, каза координаторът на БМЧК. Тя посочи, че заради лошите метеорологични условия не са се включили много хора. Заради лошото време червенокръстците работиха на смени.

Припомняме, че досега рекордът за най-дълга мартеница – 16 704 метра, е на Видин. Идеята на БЧМК да бъде направена 17-километрова мартеница. Александра разказа, че когато е възникнала идеята да се кандидатства за Гинес младежите от БМЧК са си мислили, че рекордът е 6 километра и не са предполагали, че може да бъде изплетена толкова дълга мартеница. От организацията изказват благодарност на всички, които се включиха и подкрепиха инициативата им.

За дължината на мартеницата е съставен протокол, който ще бъде изпратен в централата на Гинес в Лондон. Гигантският символ за здраве ще бъде разигран на търг, средствата от който ще отидат за подпомагане на хора в нужда, както прави по принцип БЧК, каза Александра. Предстои да бъде уточнено каква мащабна кампания ще организират младите червенокръстци.

c