Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Честита Баба Марта и Ден на художествената самодейност!

Честита Баба Марта! Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски и елински обичаи.

Обичаят за връзване на мартеница е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Северна Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

Днес е Денят на самодееца - празнуват всички, които с желание пресъздават както традиционното, така и съвременното изкуство. Това е празник, обединяващ хората с различни професии, социален статус и възраст, но всички водени от любовта към уникалните български бит, култура и фолклор. Празнуват хората, които популяризират местния фолклор и националното нематериално културно наследство, като отдават душа и сърце за запазване на културната ни идентичност.

c