Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Графичен дизайнер от Добрич е представена от професионалната асоциация в Канада

На главната страница на сайта на Асоциацията на графичните дизайнери в Канада е представена талантливата художничка и графичен дизайнер Нели Ненкова.

„Признавам, че съм поласкана от поканата да бъда представена на сайта на организацията RGD, в която членуват над 48 000 лицензирани графични дизайнери в Канада“, сподели тя пред Про Нюз Добрич. Представени са и няколко проекта на Нели.

„С повече от 20 години опит като професионален визуален художник в Европа, когато се преместих в Канада, исках да разширя артистичните си умения и да науча нови начини да изразя себе си чрез различни медии. Като графичен дизайнер имам възможност да помогна на другите да намерят гласа си чрез дизайна и се наслаждавам изключително много на процеса“, споделя Нели Ненкова пред Асоциацията на графичните дизайнери. Казва, че членува в RGD, тъй като организацията отстоява по-високи стандарти за качество, етика и професионално поведение, които според мен са неразделна част от успеха на нашата професия. „Подкрепям RGD, защото най-добрият начин да се осигури последователност и доставка на примерни дизайнерски услуги е чрез организация, защитаваща интересите на клиентите и дизайнерите“, казва добричлийката.

Нели Ненкова е носител на много арт и дизайн награди в страната и чужбина. Днес художничката живее и твори в Канада. Тя взе участие със своя картина и в 146-ата годишна изложба на най-старата арт асоциация в Канада (OSA) през 2019 г. Тогава тя подреди и самостоятелна изложба. Талантливата добричлийка печели множество арт и дизайн конкурси отвъд Океана. През 2016 година един от проектите й за туристическо лого на България е сред седемте финалиста в конкурс организиран от Министерството на туризма, който конкурс е закрит без победител. В Канада обаче нейното лого за България й носи първа награда в конкурс организиран от асоциацията на лицензираните дизайнери в Канада (RGD)

Нели Ненкова е бакалавър по изящни изкуства и моден дизайн. През 2003 г. тя получи признателно писмо за моето изкуство от главата на Ватикана – Йоан Павел II, и това признание отвори много врати.

„През последните 20 години моите картини намериха място в различни частни и обществени колекции в Италия, Франция, Германия, Гърция, Турция, България, САЩ, Ватикана и Канада”, споделя талантливата добричлийка.

По-късно Нели завършва графичен дизайн в Канада. Тя развива творческата си кариера, както в изкуството така и в дизайна. През 2016 година, освен логото за България, което й носи първа награда в конкурс, организиран от асоциацията на лицензираните дизайнери в Канада (RGD), Нели печели и наградата на Studio 123 за Северна Онтарио, с графичен проекти „TXT L8R“, кампания за повишаване на осведомеността и общественото разбиране за последствията от изпращането на съобщения по време на шофиране

Същата година тя е поканена от организаторите на фестивал за урбанистично изкуство “Up Here” в Съдбъри Онтарио, да направи стенопис, който тя посвещава на жителите на града. Стенописа “Заедност” изобразява мъжка и женска фигура, като мъжа олицетворява миньора и минната индустрия, а жената е символ на природата, майката, любимата и хармоничното съжителство между тях.

През 2017 година Нели печели още една арт награда с участието си в Седмото международно биенале по миниатюрна графика в Отава, където се представят над 260 творби на над 100 артисти от 20 държави. Нели е победител в категорията “Intaglio” и се представи с три графики, които засягат проблемите на нашумялото световно движението срещу сексуален тормоз и физическо насилие “#MeToo”. През 2019 г. Нели откри своята самостоятелна изложба в галерия Studio22 Open Gallery, в Кингстън, посветена на големите джаз икони Били Холидей, Луи Армстронг, Рей Чарлс, Ета Джеймс и други. Нели ще изложи 12 платна с образите на музикалните звезди в едни нов за нея стил. Изложбата е под заглавието Джаз – Сълзи и Усмивки (Jazz – Tears and Smiles).

c