Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Мартеници с плочки с шевици и от вълнени конци най-актуални в Добрич

Пъстри, разнообразни и за всеки вкус са мартениците, които тази година се продават на мартенския базар в Добрич. Все пак и сред тях си има мода, разбираме от Стела Илиева. За 15-а година поред тя изработва с много любов символите за здраве и ги предлага на съгражданите ни.

По думите на Стела тази година най-предпочитани са мартениците с  плочки с щампа на шевица. Тя предпочита да им слага вълнени конци. Търсени са от купувачите, тъй като са достъпни като цена. Има и хора, които предпочитат ръчно бродираните шевици, които са по-красиви. Тяхната цена обаче е по-висока, защото се изисква доста време за изработката им. Добричлийката е част от групата Купи подарък от майка на дете с увреждане във Фейсбук. Споделя, че там ръчно бродираните символи за здраве много се ценят.

Съгражданката ни разказва, че от няколко години много са търсени мартениците, изработени от вълнени конци. Те са хит и сега. По думите й има продавачи, които предлагат само такива мартеници и имат редовни клиенти. Харесват се, защото изглеждат по-битови.

Предпочитани от добричлии са и детските мартеници. По думите на Стела малчуганите се радват много на любими герои от филмчета и игри в интернет. Така на символите за здраве присъстват Искрица и Сияйница, прасенцето Пепа Пиг, Маша и Мечокът.

Стела изработва и обичайните мартеници - с по-нежни бели и червени конци и свързващи елементи – сърчице, кокиче, коте, куче, лястовичка, пеперуда.

Прави и пискюли с Пижо и Пенда. Прави й впечатление, че се завръща интересът към брошките – тези, които се закачат на дреха. Те започват да изместват мартениците за ръка, които са били хит до преди няколко години.

Добричлийката разказва, че има хора, които изработват мартеници целогодишно, но тя не е от тях. Признава си, че започва да ги прави в последния момент – след Коледния базар, в който също участва. Изработването на мартениците изисква много време и е трудоемко, споделя тя. Стела е майка на дете с увреждане – 14-годишната Александра. В повечето случаи прави символите за здраве с детето на ръце. Разказва, че за да излезе да ги продава трябва да има поне 2 000 броя. В процеса на продажба, когато види кои мартеници се търсят повече, прави от тях. Вечер ги изработвам, денем ги продавам, обяснява добричлийката.

c