Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Удължават извънредната епидемична обстановка до началото на май

На извънредно правителствено заседание днес бе взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да бъдат обсъдени възможните решения за бранша. Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава да бъдат подкрепяни със средства, отпуснати с нотификация. 

В рамките на работно съвещание е докладвано, че подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 млрд. лева.

снимка: МС

С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв., са запазени 300 хил. работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 млн. лева, като по още 440 млн. лева тече процесът по разплащане. Това беше докладвано на премиера Бойко Борисов в рамките на работното съвещание.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката, изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 хил. компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, докладва министърът.

По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

„Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заяви Дончев.

Вицепремиерът опроверга и появилите се спекулации по отношение на приоритетите на правителството. „Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да  е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването  и създава рискове за здравето и живота“, добави Дончев.

c