Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Надежда от Руския клуб в Добрич: Как се празнува руската Стара Нова година

В Русия днес се отбелязва „Стара Нова година“. Празникът е неофициален, но традиционен и се чества от православната църква, която спазва Юлианския календар. Иначе Григорианският е въведен в СССР през 1918 година. Така руснаците празнуват два пъти настъпването на Новата година – на 1 и на 14 януари.

Про Нюз Добрич разговаря с Надежда Ковачева от Управителния съвет на Руски клуб „Берьозка“ в Добрич. Тя разказа, че с членовете на клуба винаги отбелязват Старата Нова година, като организират голямо весело тържество. Тази година, заради пандемията от COVID-19 ще бъде много по-различно, но все пак традицията ще бъде спазена в съвсем тесен кръг. Председател на Руския клуб е Лариса Димитрова, а членове на клуба организираха връчване на новогодишни подаръци на деца от българо-руски семейства.

„Ние винаги си организираме празници, в голям състав, правим си програма, а елхата стои от Новата до Старата Нова година, не се прибира. В Русия, когато бях малка, много се празнуваше. Обичай е близки и съседи да си правят шеги и закачки един друг. Например заливат ти прага с вода и той замръзва, или ти окачват прането по дърветата, все едно украсена елха. И никой не се сърди, разбира се, на такива неща“, казва Надежда.

Какви ястия се слагат на масата на Стара Нова година? Типичното е „Сельодка под шуба“ –много популярна рибна салата, превърнала се в традиционно ястие, което се приготвя за Нова година. Тя се състои от натурална сельодка /херинга/, нарязана на кубчета, и настъргани сварени картофи, цвекло, моркови и лук, подредени на пластове. Най-отгоре се слага цвеклото и всичко се залива с обилно количество майонеза. За украса може да се настържат сварени яйца.

Другата предпочитана салата е Оливие салата, която си е тази, която наричаме „руска салата“, а тя всъщност е ….френска. Това, което руснаците сервират, съдържа варени картофи, кисели краставички, грах, яйца, лук, наденица или варено месо, залети с майонеза. Някои слагат ябълка.

Руснаците слагат на масата още пита и пелмени. „Всички от клуба умеят и правят това традиционно ястие. Най-често плънката за пелмени се прави със смляно месо. Може да се направи и постна плънка с картофено пюре и запържен лук, може с гъби, а отгоре се заливат със сметана и масло. Правим и печена свинска плешка, с чесън и моркови. Това е празнично блюдо, което наричаме „буженина“. Правим и пача, но не като супа, каквато е българската, а само с желирано чисто месо, което се реже на кубчета. Тя се нарича „холодец“ или „студенец“, разказва Надежда Ковачева.

Тя е 61-годишна и е родена в Урал, в град Шадринск, Курганска област. В Добрич живее от 1983 година, има двама сина и внуче. Завършила е детска педагогика, а вече е пенсионерка.

c