Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започна се: Първите с анти-ковид имунизация у нас са членовете на НОЩ

Започна Националната имунизационна кампания срещу COVID-19 и у нас. Както вече бе обявено, първите три града, в които стартира кампанията, са София, Пловдив и Бургас. Първата ваксина бе поставена на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов - в УМБАЛ „Света Анна“.

"Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща и да знам, че няма опасност да го заразя." Това каза министър Ангелов, броени минути след като бе ваксиниран.

 Днес България, заедно с почти всички европейски държави, се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битката срещу COVID-19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия на всички учени на света бяха обединени, за да може това което стартирахме днес, да даде своя резултат", сподели още проф. Ангелов, след като изтекоха и нужните 15-минути след поставянето на ваксината, в които имунизираният се проследява за въздействието ѝ.

МЗ пусна първа официална информация за една от одобрените ваксини

Той сподели, че се чувства добре и показа картончето, което получава след ваксинацията. В него е вписана датата, на която е поставена ваксината, както и датата на която предстои реимунизация. 

снимка (кадър - МЗ)

Точно в 10.0о часа започна имунузацията и за част от личния състав на Военномедицинска академия /ВМА/. Първият ваксиниран в лечебното заведение беше шефът на лечебното заведение - генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Точно на днешния ден по стара християнска традиция, затваряме годината. Намираме се във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки."

Припомняне, че първите дози от ваксините в България са на Pfizer и BioNTech. Първата пратка ще е достатъчна за имунизацията на около 4500 души. Освен в София, предвидените количества вече са доставени и до Пловдив, Варна и Бургас, където от утре започва имунизирането на медиците от първа линия.

Както вече бе обявено от Здравното министерство, имунизирането ще бъде БЕЗПЛАТНО и ДОБРОВОЛНО!

„Ще бъдат разпределени по 1100 дози по основните направления – Варна, София, Пловдив, а за Бургас са малко по-малко – 650. Желаещите към момента са 45 хиляди. Това са около 33 процента”, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Договорените нови ваксини за имунизация – Между какво избираме

От момента, в който бъдат извадени от фризера, ваксините имат срок на годност 5 дни. Затова организацията вече е проиграна, за да не се стига до забавяне. От понеделник (28 декември) започва ваксинирането и в останалите зони в страната. С всяка ваксина пътува и сертифицирана листовка с указание за лекаря, който я поставя, както и информация за ваксинирания.

15% от всички работещи в МБАЛ Добрич са пожелали до момента да бъдат ваксинирани

След Нова година се очакват допълнителни количества. Ограничението на броя заявени дози ще налагат ваксинацията да продължи да се прави по план и групи. Според предварителния сценарий, след медиците на първа линия ще се ваксинират рисковите групи, включващи и хората над 65-годишна възраст.

c