Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нова книга: Време за милост

Екипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Време за милост" на Джон Гришам.

Клантън, щата Мисисипи, 1990 г. Съдът назначава Джейк Бриганс за служебен адвокат на Дрю Гамбъл, шестнайсетгодишно момче, обвинено в убийството на местен полицай, алкохолик и насилник, който е партньор на майка му. Много граждани на Клантън искат бърз процес и смъртно наказание за Дрю. Но Бриганс се потапя надълбоко в тази история, която се оказва по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Той е твърдо решен да спаси момчето от газовата камера, въпреки че така застрашава кариерата си, финансовото си състояние и цялото си семейство.

Има време да убиваш и време да раздаваш правосъдие. Дошло е „Време за милост”.

Дълго преди името Джон Гришам да стане символ на модерния съдебен трилър, писателят работи по 60-70 часа на седмица като адвокат в щата Мисисипи, отдавайки се преди работа и по време на почивките на съда на своето хоби – пише своя първи роман.
Роден на 8-ми февруари 1955 г. в щата Арканзас в семейството на строителен предприемач и домакиня, Гришам като дете мечтае да стане професионален бейзболист. Отчитайки липсата на нужните качества за професионална спортна кариера, той променя своята визия за бъдещето и специализира счетоводство в Щатския университет на Мисисипи. През 1981 година Гришам завършва адвокатско училище. Практикува право почти десетилетие. Специализира криминално право и съдебни спорове, свързани с наранявания. Един ден в съда бъдещият писател изслушва сърцераздирателната изповед на 12-годишната жертва на изнасилване. Това го подтиква да започне да пише. Романът, който започва, разказва история, в която бащата убива изнасилвачите на дъщеря си. Ставайки всяка сутрин в 5, за да прекара времето преди работа в писане, Джон Гришам завършва за три години “Време да убиваш”. Първоначално ръкописът е отхвърлен от издателите, докато все пак романът не е забелязан и публикуван в петхиляден тираж през 1988 г.

Над 60 милиона са издадените романи на Гришам по света. Авторът е преведен на над 29 езика. Шест от книгите му са филмирани.

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon.

c