Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

98-години навърши най-старият участник във Втората световна война от област Добрич

98 години навършва днес Георги Симеонов от добричкото село Бранище, съобщи кметът на населеното място Димитър Николов. Той уточни, че дядо Георги е най-старият участник във Втората световна война в област Добрич.

Тази година тържествено отбелязване на рождения ден няма да има заради епидемичната обстановка и рисковата възраст, на която е Георги Симеонов. Той бе посетен само от кмета, който го поздрави от името на съселяните му и му поднесе торта. На нея има снимка от войната.

Димитър Николов разказа, че в областта са останали само трима участници във Втората световна война, но дядо Георги и най-възрастният. Той е участник в боевете при Драва. Белезите по краката му още си личали. Възрастният мъж разказвал много за военните действия – как е минавал в ледените води на реката, как се е обръщала лодката им, как са изплували. Георги Симеонов се е оженил на 12 декември и само пет дни по-късно – на рождения си ден 17 декември, е бил вдигнат за войната. Оставил младата си жена сама в къщи.

Георги Симеонов се е занимавал със земеделие в ТКСЗ-то. Бил е полевъд, бригадир на полевъдна бригада, звеновод. Има двама сина, единият е починал, четирима внуци и правнуци. В момента за него се грижи снаха му Цеца Василева, която е вдовица на починалия му син Петър.

c