Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Връчиха Националната литературна награда „Йордан Йовков” на белетриста Деян Енев

Националната литературна награда „Йордан Йовков” бе връчена на белетриста Деян Енев тази вечер на тържествена церемония в зала „Нели Божкова”. Тя е по повод 140-години от рождението на Певеца на Добруджа. Носител на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е проф. д.ф.н. Милена Кирова. Отличията бяха връчени въз основа на решение на Общинския съвет на Добрич от 27 октомври т. г.

Слово за Йордан Йовков от името на проф. д.ф.н. Кирова прочете д-р Кремена Митева – главен уредник на едноименния Дом-паметник в Добрич. „С цялото си творчество Йовков се старае да надхвърли прагматично-телесното, да изобрази ситуации, в които духът побеждава тялото и взема необикновени решения – се каза в словото. – За това ни е нужен днес като алтернатива на страха и тревогата, породени от ежедневните обстоятелства. Като обещание, че ще намерим изход от колективната криза”.

Носителите на Националната литературна награда „Йордан Йовков” и на Отличието бяха обявени от председателя на Общинския съвет Мая Димитрова. Наградата връчи кметът на Добрич Йордан Йорданов.  Материален израз на отличията са плакет, грамота с автор Елисавета Качулева и парична сума.

Деян Енев е белетрист, забележителен автор в областта на късия разказ, издал над 15 книги, носител на национални литературни награди. При получаването на НЛН „Йордан Йовков” той благодари на Добрич за радостта, която му дава. И сподели: „И през ум не ми е минавало, че мога да наредя своето име до имената на хора като Емилиян Станев, Илия Волен, Ивайло Петров, Георги Мишев. Тази награда е страшна отговорност. И аз много добре съзнавам това… Йордан Йовков е душата, светецът на българската литература. Ако трябва да извадим по някакъв начин неговото творчество трябва да си дадем ясна сметка, че нашата литература по някакъв начин ще се разпадне”.

Проф. д.ф.н. Милена Кирова е преподавател по Българска литература от Освобождението до Първата световна война и Антропология на библейския свят в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, автор на над 15 книги, носител на награди за литературна критика и хуманистика. Поради отсъствието си тя отправи видео послание към присъстващите. В него сподели, че награда има две измерения. „От една страна тя бележи вече постигнати резултати… От друга страна обаче задължава към още труд, към още усилия, за да се разбере и проучи не толкова огромното по обем, колкото дълбоко и разностранно по смисъл творческо наследство на Йовков. Надявам се, че ще успея да допринеса от тук нататък за неговите нови и актуални прочети през 21 век”, каза във видео посланието проф. Кирова.

Литературна композиция по тестове на Йордан Йовков представи актьорът Янко Лозанов.

c