Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Месец на Йовков в Столичната библиотека, изложби разкриват любопитни факти

Столичната библиотека обяви ноември за месец на Йордан Йовков. На 9 ноември се навършват 140 години от рождението на класика на българската литература.

По този случай в библиотеката гостуват две експозиции на Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич. До 15 ноември може да се разгледа фотодокументалната експозиция "Пътуване из света на Йордан Йовков" - на 20 табла са представени ключови епизоди от житейския път на писателя с документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове, а от 16 ноември - "Живот в словото", посветена на творчеството на писателя.

Столичната библиотека от своя страна ще покаже и емблематични издания от архива си и виртуалната изложба "Йордан Йовков в архива на детския периодичен печат до 1944 г. и дигитална платформа "Сердика".

Експозицията от фонда на Столичната библиотека включва уникалното първо издание на "Разкази" том 1 и 2 (1917/1918) с автограф на Йовков от дарената на библиотеката колекция на Кирил Христов, първите издания на: "Жетварят" (1920), "Последна радост" (1926), пиесите "Милионерът" (1930), "Албена" (1930), "Женско сърце" (1935), "Обикновен човек" (1936).

Могат да се видят и много преводни книги с творби на Йовков на испански, немски, румънски, английски, френски, турски, италиански, словенски, руски и др. езици. Също и издание на "Песента на колелетата" от 1940 г., забранено от Дирекцията на полицията. Това е годината, в която Южна Добруджа е върната на България, след като повече от две десетилетия е в територията на Румъния. По това време Йовков вече е починал - той умира през 1937 г.

Виртуалната изложба на сайта и "Фейсбук" страницата на Столичната библиотека представя творби от Йовков в детския периодичен печат преди 1944, както и публикации за творчеството му в дигиталната платформа "Сердика". Експозицията включва знакови творби с илюстрации от видни наши художници - "С какво да си купи си палто" и "Индже воевода" в сп. "Детски живот", " На границата", "Бялата вълчица" и "Серафим" в сп. "Славейче", ,"Имане" в сп. "Детски свят", есето "Пирин - черни мури" в сп. "Нова картинна галерия". От дигитална платформа "Сердика" интерес представляват портретите и снимките на Йовков , както и статии от Йордан Бадев за творчеството на писателя в сп. "Сердика".

Експозициите са изложени в галерия "София" и Мраморното фоайе на библиотеката. Посещенията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, уверяват от институцията.

https://youtu.be/e704y3m1sFA

c