Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Няма данни заловеният в Добрич тунизиец да е свързан с атентата във Франция

Чужденецът, който вчера предизвика катастрофа в Добрич и бе заловен, е тунизиец, незаконно преминал българската граница и издирван от френските власти. Това стана ясно на брифинг днес на Граничния контролно-пропускателен пункт Кардам.

Около 12-12.15 часа вчера през пункта преминава тунизийски гражданин с лекия си автомобил, не спира за проверка, врязва се в бариерата и продължава за Добрич. „Лицето е задържано, образувано е досъдебно производство, разследва се от ГПУ Ген. Тошево, под ръководството на Районната прокуратура в Ген. Тошево“, каза окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Районният прокурор Йорданка Чанева допълни, че чужденецът се разследва за преминаване на границата без разрешение на властите, макар и през определените за това места, и за хулиганство с особена дързост, като е попречил на служителите на гранична полиция да извършат задълженията си.

Бил е заловен снощи около 18.00 часа. „Мярката му за задържане е до 72 часа с оглед изправянето му през съда за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“, каза Чанева.

На този етап има данни, че мъжът се издирва за тежко престъпление. От страна на Франция е предприето международно издирване. Има данни, че паспортът му на тунизийски гражданин издаден в Швейцария, е фалшив. Нямал е никакъв документ, издаден от европейска държава, така че да може да пътува на територията на ЕС.

Очаква се от Интерпол да се получи европейска заповед за арест. Тогава органите на властта ще могат да кажат за какво престъпление е търсен тунизиецът.

Директорът на ОДМВР Добрич ст. комисар Никола Панчев разказа и шефът на „Пътна Полиция“ Жулиян Минев  разказаха за вчерашния екшън. „Получихме сигнал от колегите от КПП Кардам, че лице с автомобил с швейцарска регистрация БМВ Х3 незаконно е преминал през КПП-то. Бяха предприети заградителни мероприятия в цялата област Добрич, около 14.00 часа автомобилът е установен“, посочи Панчев.

Жулиян Минев добави, че са били изградени КПП-та на всички изходи на Добрич и вътре в града. Автомобилът е засечен от патрул на Първо районно управление на МВР по бул. „Добруджа“ и е последван е. Шофьорът не се подчинил на светлинен и звуков сигнал. Блокирано е било движението по булеварда. На кръстовището с бул. „25 септември“ колата е преминал на червен сигнал на светофара и се блъснала в паркиран вдясно от посоката му на движение автомобил БМВ Х5. От удара се отклонила вляво и се ударила в предпазните парапети на разделителната ивица на булеварда.

След сблъсъка водачът слязъл и побягнал пеша към пешеходната зона на града, последван е от полицай, който го настигнал и задържал. Тунизиецът е тестван за алкохол и наркотици, като резултатите са отрицателни. След това е предаден на служителите на Гранична полиция.

Окръжният прокурор Бухчев заяви, че към момента няма информация тунизиецът да е свързан с терористичните атаки  във Франция.

Чужденецът е отказал да дава обяснения, признал се е за виновен, дори поискал да сключи споразумение с прокуратурата. Обяснил, че е минал по този начин през бариерата на граничния пункт, защото не е имал лична карта или европейски документ. За двете престъпления го грози наказание до 5 години лишаване от свобода.

c