Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Младежи с интелектуални затруднения танцуваха в центъра на Добрич

Младежи с интелектуални затруднения танцуваха и се забавляваха днес в центъра на Добрич, заедно със свои приятели от  клубовете "Алегрия " и "Веселчани ". Така бе даден старт на кампанията на Фондация „Св. Николай Чудотворец“ „Да останем свързани“. Фондацията е организация от родители, специалисти и съмишленици, която работи за достойния и независим живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства.

Целта на кампанията е хората с интелектуални затруднения да бъдат забелязани и обществото да им обърне внимание. „Инициативата ще продължи дълго време, надяваме се да стане популярна и наистина да придобие национален характер. Очакваме снимки от наши колеги и съмишленици, които да са с мотото на кампанията #ДаОстанемСвързани. Опитваме се да покажем, че тези хора са абсолютно равнопоставени на всички останали“, коментира председателят на фондацията Мария Методиева.

Заради епидемията, младежите от Националната платформа на самозастъпниците в България, които освен това работят в социалното предприятие „Чудната градина“, не можаха да се срещнат с техни съмишленици от други градове - Шумен, Търговище и Варна. „Ще използваме нашата популярност в социалните мрежи да дадем един силен старт на кампанията. Тя ще се развива предимно онлайн. Замислили сме различни неща - да изпращаме картички, да общуваме с популярни личности, да разпространяваме повече видеоматериали онлайн“, каза Методиева.

Следващата стъпка на инициативата е да се продължи борбата по нормативните уредби за запрещението.

„Хората с интелектуални затруднения са не с маски и скафандри, а зад бетонни стени от години! На тях не им трябва епидемия, за да стоят затворени в домовете си. Винаги са били в изолация и незабелязани от никой. Ако нашите младежи имат шанса да работят, всички други като тях са обречени на забвение“, казват хората от фондацията.

c