Водещи новини - дясно Здраве Култура Общество

Младежи с интелектуални затруднения танцуваха в центъра на Добрич

Младежи с интелектуални затруднения танцуваха и се забавляваха днес в центъра на Добрич, заедно със свои приятели от  клубовете “Алегрия ” и “Веселчани “. Така бе даден старт на кампанията на Фондация „Св. Николай Чудотворец“ „Да останем свързани“. Фондацията е организация от родители, специалисти и съмишленици, която работи за достойния и независим живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства.

Целта на кампанията е хората с интелектуални затруднения да бъдат забелязани и обществото да им обърне внимание. „Инициативата ще продължи дълго време, надяваме се да стане популярна и наистина да придобие национален характер. Очакваме снимки от наши колеги и съмишленици, които да са с мотото на кампанията #ДаОстанемСвързани. Опитваме се да покажем, че тези хора са абсолютно равнопоставени на всички останали“, коментира председателят на фондацията Мария Методиева.

Заради епидемията, младежите от Националната платформа на самозастъпниците в България, които освен това работят в социалното предприятие „Чудната градина“, не можаха да се срещнат с техни съмишленици от други градове – Шумен, Търговище и Варна. „Ще използваме нашата популярност в социалните мрежи да дадем един силен старт на кампанията. Тя ще се развива предимно онлайн. Замислили сме различни неща – да изпращаме картички, да общуваме с популярни личности, да разпространяваме повече видеоматериали онлайн“, каза Методиева.

Следващата стъпка на инициативата е да се продължи борбата по нормативните уредби за запрещението.

„Хората с интелектуални затруднения са не с маски и скафандри, а зад бетонни стени от години! На тях не им трябва епидемия, за да стоят затворени в домовете си. Винаги са били в изолация и незабелязани от никой. Ако нашите младежи имат шанса да работят, всички други като тях са обречени на забвение“, казват хората от фондацията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.