Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нели Грегъри за музиката, страстта и любовта – коя е добричката Тина Търнър?

Певицата Нели Грегъри откри преди дни в Добрич своя собствена певческа школа Voice Room Nelly Gregory. Тя иска да предаде дългогодишния си музикален опит на млади таланти, но и на всеки, който желае да се научи да пее. „Искам да направя нещо интересно, развлекателно и зареждащо, защото нашият град има нужда от това. Аз ходя по улиците, пея по заведенията и виждам, че хората имат нужда от емоция, имат нужда да пеят“, сподели пред Про Нюз Добрич Нели.

Тя е обичана от публиката, емоционална, талантлива, със свободен дух, неконформистка, открита, спонтанна. Нели е родена през 1968 година в Добрич. От 6-годишна свири на пиано и пее в хора на Маестро Захари Медникаров, с когото е обиколила много държави. Казва, че всичко, което знае за пеенето, го знае от него, от Фани Медникарова, от Олга Иванова. Учила е пиано при Мария Ганева в Добрич и във Варна при Кети Маринова. Не успяла да влезе в Музикалното училище във Варна, не й стигнал успехът. Завършила е основното си образование в СУ „П.Р.Славейков“. След това сменила няколко техникума - Туризма, Механотехникума и „Облекло и обувки“. Прехвърляла се от училище в училище, защото работела още от ученичка като певица, което не се харесвало никак на учителите.

Баща й Георги Вълев, починал отдавна, е бил актьор в драматичния театър. „Той много държеше да се развивам в посока класическа музика, искаше да пея в операта“, спомня си Нели. Тя обаче тръгва по друг път. Като ученичка в Туризма започнала да свири на йоника и със съученици направили оркестър. После в Механото сформирали оркестър“ Електрик“.

„Нямах 18 години, когато започнах да пея в чужбина. Обиколила съм цяла Норвегия, пяла съм в пиано барове, по кораби. Работила съм в Дания, Швеция, Финландия, Германия, Швейцария, Австрия, Холандия, Канарските острови. Разбира се и в България, била съм в класни шоу програми във вариетета и нощни барове“, разказва Нели. Много рядко работи с оркестри, по-често е сама, с пианото си. И така – вече над 30 години.

Нели Грегъри откри школата си за пеене Voice Room Nelly Gregory

Случвало се е в Норвегия да пее на една сцена с големи местни звезди. В Австрия, 1990-91 година, е работила в пиано бар, в който идвали много известни изпълнители. Нели няма да забрави срещата си с Фалко – тогава европейска суперзвезда: „Той влезе в заведението и стоя около 1 час. На тръгване ми, че иска да му изпея едно джаз парче – „Казабланка“. Там съм се срещала и с Rudi Dolezal, снимал документални филми за Фреди Меркюри и Уитни Хюстън“.

Животът на Нели е минал в чужбина, тя има страшно много истински приятели там. През 2013 година разбира, че е болна от рак на гърдата – тежък удар за нея и семейството й, но тя не се предава. Четири близки семейства от Норвегия дошли в България да я подкрепят, без да й кажат предварително. Просто се появили в бара в Албена, където тя пеела  - за огромна нейна изненада и с повод за размисъл за това кои са й истинските приятели. Не спряла да работи  и така преборила болестта.

С втория си съпруг Светлин се запознали през 1994 година. Той свирел в Духовия оркестър на тромбон и в началото били само големи приятели. Женят се през 1998 година. „Моите родители починаха много рано – през 1995 и 1998 година, и Светльо започна да се грижи за дъщеря ми Габи, докато аз пътувах. Той винаги е бил до мен и до Габи – и в тежки, и в радостни моменти. Винаги ми е бил подкрепа, той е всеотдаен“, казва певицата. Светлин е завършил Информационни технологии, Финанси и Педагогика. Преподавател е в ПГ по транспорт и обслужване.

Мария-Габриела е родена през 1993 година. Започва да се занимава с музика на 7 години, свири пиано, пее. Учила е пеене от музикалния педагог Божана Байчева и, разбира се, от майка си. Завършила е ПМГ, после Политология във Великотърновския университет, учила е пиар и реклама в Софийския университет и във Варненския свободен. Но кръвта вода не става. Влече я музиката и също като майка си работи професионално в пиано барове, по кораби.  

Нищо при Нели Грегъри не е копи-пейст. Тя пречупва всичко през собствения си стил, без значение дали е поп, джаз или рок. Пее на няколко езика – английски, френски, немски, испански, италиански, руски. Учила се е Сара Вон, Франк Синатра, Арета Франклин, Уитни Хюстън. От съвсем млада изпълнява джаз стандарти. През 1987 година диригент на български оркестър й казал да пробва песни на Тина Търнър. Тя изпяла Typical Male и оттогава в репертоара й винаги има песни на американската тигрица. 

За разлика от много изпълнители, които са категорични, че сегашната музикална среда не струва, Нели казва: „И сега има много качествена музика. Аз харесвам 100 кила, Криско, защото имат хубави песни. Но има и много пошли текстове - такива при мен в школата няма да се пеят. Има ретро поп фолк, там има качествени песни, не мога да ги отрека. И аз съм пяла македонски, гръцки, сръбски песни, пречупени през моя стил, разбира се. Ивана, Глория, Преслава имат много хубави песни, не може всичко да се отрече.“

Артистичното име Грегъри идва от Норвегия. Нели работи в едно заведение в скандинавската държава и мениджърът казал, че трябва в местния вестник да излезе съобщение, че тя ще свири и пее там. Предложил името Вълева да бъде заменено с Грегъри – като по-атрактивно и по-лесно за възприемане от местните хора. И така – до ден днешен, името Нели Грегъри е синоним на професионализъм, класа и стил. Сама казва, че музиката за нея е всичко - живот, страст, любов.

Снимки: Личен архив

c