Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зорница Иларионова и Мартина Табакова ще бъдат солисти в концерт на Камерния оркестър

След вълнуващото откриване на концертния сезон 2020/2021 на Български камерен оркестър - Добрич предстои изпълнението на амбициозната програма на диригента маестро Иван Янакиев за реализацията на 2 класически концерта месечно. Първите солисти, поканени за концерта на БКО на 14 октомври от 18.30 часа, са младите и талантливи Зорница Иларионова - цигулка и Мартина Табакова - пиано.

В програмата за Добрич са включени изпълнения на Красимир Кюркчийски - „Ария“ за струнен оркестър, Густав Холст - Сюита „Свети Павел“,Оп. 29, № 2, Ернст Шосон - „Концерт за цигулка, пиано и струнни“, Оп. 21.

Зорница Иларионова е родена  през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ гр. София като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания, в класа на проф. Захар Брон и НБУ- София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Носител е на първи награди от престижните международни и национални конкурси. Концертира в Русия, Гърция, Австрия, Германия. Наградена е от Министерството на културата на Република България за високи постижения в цигулковото изкуство. Удостоена с почетен плакет от Фондация "Димитър Бербатов. На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. През 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с наградата „Най - добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“.

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в семейство на музиканти. От пет годишна свири на пиано и завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, а след това се дипломира в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София. Ученик е на знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в различни престижни фестивали и академии. Носител е на стипендии от Министерство на културата и  Национален фонд "Култура". Концертира в България, Европа, Русия, Бахрейн. Солист на различни симфонични оркестри в България, като  камерен изпълнител (носител на наградата "Ансамбъл на годината" на БНР с цигуларката Зорница Иларионова), а извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки. През 2019 г. създават проекта "Great Love Duets" - Световни любовни дуети, в аранжимент за солисти и оркестър. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.

c