Култура

Млада пианистка, лауреат на множество конкурси, ще изнесе концерт в Добрич

Клавирен концерт на Мария-Десислава Стойчева, организиран със съдействието на Министерството на културата и Община град Добрич, ще се състои на 2 октомври от 19 часа в Огледална зала „Нели Божкова”. Младата, но вече добре известна пианистка, лауреат на множество конкурси, е подбрала програма, съставена от късни произведения на Лудвиг ван Бетховен, Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Панчо Владигеров.

Мария-Десислава Стойчева (родена през 1997 г. в Пловдив) завършва с отличие НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив през 2016, където неин преподавател е Елена Велчева, а понастоящем работи с проф. Людмил Ангелов в НБУ. За израстването й помагат множество майсторски класове и семинари при видни пианисти, сред които Паул Бадура-Скода, Мишел Бероф, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Клаудио Мартинес Менер, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Атанас Куртев, Филип Раскин и много други. Гостува на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Пиано Екстраваганца“ и др. Партнира като солист на Софийската филхармония, КА „Софийски солисти“, Държавна опера Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър Шумен и Националната филхармония на Украйна. Изнася рецитали и камерни концерти в България и Европа.

Лауреат е на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г. с първа награда и специална награда за най-добро изпълнение на Владигерови произведения. Носител е и на лауреатско звание и специална награда за най-добро изпълнение на украинско произведение от XI Международен конкурс в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, първа и специална награда от конкурса „Citta di Barletta“ в Италия, втора (при неприсъдена първа) и специална награда от конкурса „Шопенов златен пръстен“ в Словения, първа и специални награди от конкурса „Мила Михайлова“ във Варна.

Първа награда и номинация за „Grand price“ от конкурса „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич. Сред финалистите е на 2-ри Моцартов конкурс в Жухай, Китай, 25-и конкурс „Йоханес Брамс“ в Пьорчах, Австрия, 8-и Шопенов конкурс в Будапеща, Унгария и 66-и Шопенов конкурс в Ню-Йорк, САЩ. Тя е и „Млад музикант на годината“ на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР за 2015 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *